Търсене: 


Библиография
Блинд - феномените и техните подвизи
Автор: Живко Кайкамджозов
ISBN: 954-8782-15-4
2001г.

Великите шахматисти притежават феноменална памет. Още в двора на арабските халифи способността на някои алии, така се наричали тогавашните гросмайстори, да играят "сляпо", т.е. без да гледат дъската, предизвикала удивление и фурор. В ръкопис, съхраняван в Британския музей, се говори за някой си от Исфахан, който през IX век играел шах в двора на халифа, без да гледа. Най-поразен от това бил имамът, който наредил да зачислят необикновения шахматиств придворния щат със солидно заплащане.

Първите учени, които в тази невероятна дарба на човешката памет виждат интелектуален феномен, са френските просветители Дени Дидро и Даламбер. Описвайки едновременната игра блинд на френския шампион Андре Даникан Филидор срещу трима съперници, която през 1746 година разтърсва Париж, те я наричат "истинскио чудо" в своята знаменита "Енциклопедия". А Дидро в писмо до Филдор възкликва: "Какво правите, приятелю? Та вие ще се самоубиете!"

След фантастичния дванадесетчасов блиндсеанс на Александър Алехин на Световното изложение в Чикаго през 193 година един чикагски вестник отбелязва: "... Този рекорд е, изглежда, пределът на човешките възможности и памет в тази област. Зад тази граница цари хаос и започва лудостта...!"

Първите научни изследвания на феномена блинд са направени в края на XIX век от професора от Сорбоната Анри Бине. Последвалите рекорди в тази област на знаменити шахматисти впечатляват научните и културни среди. Отзвукът не закъснява и в литературата. Световно-известният австрийски писател Стефан Цвайг през 1941 година написа нашумялата новела "Играчът на шах", в която със забележителна дълбочина търсо отговора на въпроса за тайните на блинда.

Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Атанас Коларов – 300 избрани партии
Здравко Милев – 300 избрани партии
За началото на шахмата в България
България на Шахматните Олимпиади - I Том
Изстрадана победа
Шахматното наследство на Александър Хаджипетров
200 Избрани партии от шахматното наследство на Камен Писков
Веселин Топалов. 250 шахматни победи
Гата Камски. 150 шахматни победи
Антология български шахматисти 2024
Страници от историята на българския шахмат - част втора
Да се научим да играем шахмат по-добре
Отборните първенства 1931 - 1981
Страници от историята на българския шахмат - част първа
Индивидуалните първенства 1963-1966
Ръководство за шахматната игра
Индивидуалните първенства 1957-1962
Индивидуалните първенства 1949-1955
АНТОАНЕТА шахматната кралица
Антоанета Стефанова – 20 години и 20 дни по пътя към върха
Милко Бобоцов
Индивидуалните първенства 1933-1948
Европейските отборни първенства по шахмат
Половин век в шахмата
Шахматен наръчник
Българският шахмат, том I
Георги Трингов
Защо изучаваме шахмат в училище?
Героите от турнирните сцени
Пленници на Каиса
Блясъкът на коронатаНовини

БФШ издигна кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на ЕШС
28.05.2010
На свое заседание от 28.05.2010 УС на БФШ взе решение да издигне кандидатурата на вицепрезидента на федерацията г-н Силвио Данаилов за президент на ЕШС. Предложението бе прието единодушно и в близките дни ще бъде изпратено официално писмо до централата на Европейският шахматен съюз.
Пълната информация за платформата на кандидата можете да намерите на неговият официален предизборен уебсайт
Писмо от Президента на БФШ до шахматните федерации членки на FIDE
17.06.2010
Във връзка с кандидатурата на Българската федерация по шахмат и курортен комплекс „Албена” за домакини на Олимпиада 2024, Президентът на БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев изпрати официално писмо до шахматните федерации, членки на Международната федерация по шахмат - FIDE.
Подробности
До Председателите на ШК
26.03.2010
Българска федерация по шахмат уведомява шахматните клубове, членове на БФШ, че съгласно Устава на БФ Шахмат в срок до 1 август 2024 година следва да отчетат годишния си членски внос и да представят списък с членовете си във федерацията. След тази дата списъци на членове и приемане на нови клубове до отчетно – изборното събрание на БФ Шахмат през месец януари 2024 година няма да се приемат!
Руско-Българска детска шахматна академия
30.05.2010
През ваканцията за деца на възраст от 7 до 14 г., от Русия и България на две смени в к.к. Албена ще се проведе детска шахматна академия „ИНТЕЛЕКТИ“ за обучение на деца в малки групи по шахмат, участие във вътрешни състезания и конкурси, отделно за начинаещи и напреднали.
От 16 до 22 юни 2024 г. ще бъде първата смяна, а от 23 до 29 юни 2024 г. втора смяна.
Подробна Информация

Писмо от г-н Бойко Борисов до гм Веселин Топалов
21.05.2010
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с писмото на министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов до световния вицешампион гм Веселин Топалов.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Брой 2

Брой 3

Брой 4


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2Връзка с нас
© 2024-2010 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix