Търсене: 


Библиография
Индивидуалните първенства 1933-1948
Редактор: Стефан Сергиев
ISBN: 954-9514-45-5
2004г.

Шахматната игра е известна по българските земи още от времето на Първото българско царство. За това има неоспорими доказателства – намерените при археологическите разкопки край Плиска и Преслав костни шахматни фигури. За шахмата се споменава и в „Шестоднев“ на Йоан Екзарх, писан по същото време.

Първите запазени шахматни партии са от двадесетте години на ХХ век, т.е. от началото на организираното шахматно движение в страната. През 1928 г. след учредяването на Шахматния съюз в България, във Велико Търново стартира първото държавно индивидуално първенство. То обаче е прекъснато и не завършва, поради тежкото чирпанско земетресение, отнело живота на много хора и причинило големи разрушения.

Преодолявайки редица организационни трудности, новоучредения Български шахматен съюз успява през август 1933 г. да събере във Варна най-добрите по това време шахматисти за участие в първото държавно първенство. 21 август 1933 г. е историческа дата за българския шахмат – започва шахматното ни летоброене.

Вече 70 години, всяка година (с много малки изключения) най-добрите български шахматисти се впускат в благородна надпревара, за да излъчат най-добрия, да излъчат шампиона. Играните партии на държавните първенства са неразделна част от нашата история. Още от самото начало ръководството на Българския шахматен съюз започва грижливо да събира бланките и да създава своя исторически архив. По време на бомбардировките над София през януари 1944 г. голяма част от архива на Българския шахматен съюз и Софийския шахматен клуб, който се е намира в кафене „Арда“ в София, е унищожен.

След края на войната един изключително предан на шахмата младеж – Павел Иванов, започва къртовска, апостолска работа за събиране на оцелелите и разпилени шахматни партии. Той обикаля един по един първите ни шахматисти, преписва запазените бланки, възстановява партии по изрезките от вестниците. Така постепенно започват да се запълват едно след друго големите празнини. За съжаление много остават празни.

Българската федерация по шахмат и редакцията на списание „Шахматна мисъл“ започват издаването на първото многотомно шахматно издание „Шампионатите на България“. Идеята е, в няколко тома да бъдат събрани всички партии, играни на държавните индивидуални първенства за мъже. По-нататък тази идея може да бъде разширена.

Първият том е във вашите ръце. Той съдържа 955 партии и обхваща първите 13 първенства. До 1944 г. са проведени 9 шампионата, в които са изиграни 565 партии. От тях са запазени 308. В следващите шампионати липсващите партии са много по-малко. Ако някоя от тях бъде открита, с най-голямо удоволствие ще Њ публикуваме в следващите томове.

Партиите са дадени без коментари, като повечето от тях са илюстрирани с диаграми. Всяко първенство е съпроводено с таблица за резултатите и снимки.

Надяваме се, че това издание ще представлява интерес за всички, които обичат българския шахмат, които се интересуват от неговата история.

Многотомникът ще бъде ценно помагало и на студентите от специалност „Шахмат“ в Националната спортна академия, на всички, които ще посветят живота си на изучаване и изследване творчеството на най-добрите ни шахматисти. И не на последно място, с това издание правим опит да съхраним нашата история.

Този труд видя бял свят благодарение на усилията на Павел Иванов, който ни предостави партиите от своя архив , на шахматистите Димитър Илиев, Деян Божков, Николай Тодоров и Йордан Николов, които вложиха много любов и старание при компютърния набор на партиите. Искам специално да благодаря на един голям приятел на българския шах, който пожела да запазя в тайна името му. Той финансира настоящето издание.

Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Атанас Коларов – 300 избрани партии
Здравко Милев – 300 избрани партии
За началото на шахмата в България
България на Шахматните Олимпиади - I Том
Изстрадана победа
Шахматното наследство на Александър Хаджипетров
200 Избрани партии от шахматното наследство на Камен Писков
Веселин Топалов. 250 шахматни победи
Гата Камски. 150 шахматни победи
Антология български шахматисти 2024
Страници от историята на българския шахмат - част втора
Да се научим да играем шахмат по-добре
Отборните първенства 1931 - 1981
Страници от историята на българския шахмат - част първа
Индивидуалните първенства 1963-1966
Ръководство за шахматната игра
Индивидуалните първенства 1957-1962
Индивидуалните първенства 1949-1955
АНТОАНЕТА шахматната кралица
Антоанета Стефанова – 20 години и 20 дни по пътя към върха
Милко Бобоцов
Европейските отборни първенства по шахмат
Половин век в шахмата
Шахматен наръчник
Българският шахмат, том I
Блинд - феномените и техните подвизи
Георги Трингов
Защо изучаваме шахмат в училище?
Героите от турнирните сцени
Пленници на Каиса
Блясъкът на коронатаНовини

БФШ издигна кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на ЕШС
28.05.2010
На свое заседание от 28.05.2010 УС на БФШ взе решение да издигне кандидатурата на вицепрезидента на федерацията г-н Силвио Данаилов за президент на ЕШС. Предложението бе прието единодушно и в близките дни ще бъде изпратено официално писмо до централата на Европейският шахматен съюз.
Пълната информация за платформата на кандидата можете да намерите на неговият официален предизборен уебсайт
Писмо от Президента на БФШ до шахматните федерации членки на FIDE
17.06.2010
Във връзка с кандидатурата на Българската федерация по шахмат и курортен комплекс „Албена” за домакини на Олимпиада 2024, Президентът на БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев изпрати официално писмо до шахматните федерации, членки на Международната федерация по шахмат - FIDE.
Подробности
До Председателите на ШК
26.03.2010
Българска федерация по шахмат уведомява шахматните клубове, членове на БФШ, че съгласно Устава на БФ Шахмат в срок до 1 август 2024 година следва да отчетат годишния си членски внос и да представят списък с членовете си във федерацията. След тази дата списъци на членове и приемане на нови клубове до отчетно – изборното събрание на БФ Шахмат през месец януари 2024 година няма да се приемат!
Руско-Българска детска шахматна академия
30.05.2010
През ваканцията за деца на възраст от 7 до 14 г., от Русия и България на две смени в к.к. Албена ще се проведе детска шахматна академия „ИНТЕЛЕКТИ“ за обучение на деца в малки групи по шахмат, участие във вътрешни състезания и конкурси, отделно за начинаещи и напреднали.
От 16 до 22 юни 2024 г. ще бъде първата смяна, а от 23 до 29 юни 2024 г. втора смяна.
Подробна Информация

Писмо от г-н Бойко Борисов до гм Веселин Топалов
21.05.2010
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с писмото на министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов до световния вицешампион гм Веселин Топалов.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Брой 2

Брой 3

Брой 4


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2Връзка с нас
© 2024-2010 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix