Търсене: 


Библиография
Страници от историята на българския шахмат - част втора
Автор: Стефан Сергиев
ISBN: 978-954-9514-77-3
2008г.

Във втория том на „Страниците" са разгледани най-главните шахматни събития в страната и чужбина с участието на български шахматисти в периода 1982 - 2024 г-; т.е последните 20 години на XX век. Този период от своя страна се разделя на два етапа, които по своя характер са доста различни.

Първият етап е до 1990 г. - т.е. до началото на демократичните промени в страната. Той се характеризира с широката популярност на шахматната игра, с нейното масово практикуване и провеждането на стотици първенства в дружествата, градовете и селата, спартакиади и открити турнири. Те са една чудесна школа за повишаване майсторството на редовите шахматисти, за изостряне конкуренцията за националните отбори. Международните открити турнири в България през тези години са сред най-популярните в света. В тях участват десетки, дори стотици чуждестранни шахматисти. От Приморско (турнирите на Славия), Албена, Златни пясъци, Тетевен, Павликени, Дюните и Каваците, към шахматните върхове поемат много от младите днес грос-майстори от европейските страни. Най-ярките имена сред тях са сестрите Полгар от Унгария.

През тези години българският шахмат достига едни от най-високите върхове в своето развитие. Жалоните, които ги трасират са: 1983 г.

- Кирил Георгиев става световен шампион за юноши до 20 г.; България е домакин на VIII Европейско отборно първенство за мъже; 1984 г.

- Националният отбор (жени) е втори на Олимпиадата в Солун и печели сребърните медали; 1986 г, -Катрин Аладжова става световна шампионка за девойки до 16 г; 1989


г. - Четирима млади български шахматисти — Антоанета Стефанова, (до 10 г.), Веселин Топалов (до 14 г.), Катрин Аладжова (до 18 г.) и Васил Спасов (до 20 г.) стават световни шампиони!. Постижения, за които и най-големите специалисти и любители на шахмата до преди няколко години дори и не можеха да мечтаят.

След 10 ноември 1989 г. в България се смени политическата система. В шахмата промените настъпват малко по-късно - в края на 1990 г. Те се изразяват в създаването на нов тип организация — Българската федерация по шахмат става самостоятелно юридическо лице със свой Устав и правилници за действие, На мястото на шахматните секции се създават шахматни клубове. Характерна черта на този втори етап от този период е рязкото намалява" не на вътрешните състезания и международните открити турнири, в резултат на липса на средства за тяхното организиране. Физкултурните дружества са разтурени, държавата се оттегля от финансирането на шахмата, шахматисти и треньори попълват графата на безработните. Оцеляването на шахмата е оставено в ръцете на деятели и шахматисти. На много места те не се оказват в състояние да се справят с предизвикателствата на времето. Постепенно много от мощните до вчера шахматни отбори преустановяват своето съществуване. Това преди всичко важи за тези, които са били подкрепяни от държавните структури. На тяхно място възникват нови. Шахматът се развива там, където има предани местни дейци.

През тези години центърът на активния шахматен живот в международен план се изнася на запад.

Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Атанас Коларов – 300 избрани партии
Здравко Милев – 300 избрани партии
За началото на шахмата в България
България на Шахматните Олимпиади - I Том
Изстрадана победа
Шахматното наследство на Александър Хаджипетров
200 Избрани партии от шахматното наследство на Камен Писков
Веселин Топалов. 250 шахматни победи
Гата Камски. 150 шахматни победи
Антология български шахматисти 2024
Да се научим да играем шахмат по-добре
Отборните първенства 1931 - 1981
Страници от историята на българския шахмат - част първа
Индивидуалните първенства 1963-1966
Ръководство за шахматната игра
Индивидуалните първенства 1957-1962
Индивидуалните първенства 1949-1955
АНТОАНЕТА шахматната кралица
Антоанета Стефанова – 20 години и 20 дни по пътя към върха
Милко Бобоцов
Индивидуалните първенства 1933-1948
Европейските отборни първенства по шахмат
Половин век в шахмата
Шахматен наръчник
Българският шахмат, том I
Блинд - феномените и техните подвизи
Георги Трингов
Защо изучаваме шахмат в училище?
Героите от турнирните сцени
Пленници на Каиса
Блясъкът на коронатаНовини

БФШ издигна кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на ЕШС
28.05.2010
На свое заседание от 28.05.2010 УС на БФШ взе решение да издигне кандидатурата на вицепрезидента на федерацията г-н Силвио Данаилов за президент на ЕШС. Предложението бе прието единодушно и в близките дни ще бъде изпратено официално писмо до централата на Европейският шахматен съюз.
Пълната информация за платформата на кандидата можете да намерите на неговият официален предизборен уебсайт
Писмо от Президента на БФШ до шахматните федерации членки на FIDE
17.06.2010
Във връзка с кандидатурата на Българската федерация по шахмат и курортен комплекс „Албена” за домакини на Олимпиада 2024, Президентът на БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев изпрати официално писмо до шахматните федерации, членки на Международната федерация по шахмат - FIDE.
Подробности
До Председателите на ШК
26.03.2010
Българска федерация по шахмат уведомява шахматните клубове, членове на БФШ, че съгласно Устава на БФ Шахмат в срок до 1 август 2024 година следва да отчетат годишния си членски внос и да представят списък с членовете си във федерацията. След тази дата списъци на членове и приемане на нови клубове до отчетно – изборното събрание на БФ Шахмат през месец януари 2024 година няма да се приемат!
Руско-Българска детска шахматна академия
30.05.2010
През ваканцията за деца на възраст от 7 до 14 г., от Русия и България на две смени в к.к. Албена ще се проведе детска шахматна академия „ИНТЕЛЕКТИ“ за обучение на деца в малки групи по шахмат, участие във вътрешни състезания и конкурси, отделно за начинаещи и напреднали.
От 16 до 22 юни 2024 г. ще бъде първата смяна, а от 23 до 29 юни 2024 г. втора смяна.
Подробна Информация

Писмо от г-н Бойко Борисов до гм Веселин Топалов
21.05.2010
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с писмото на министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов до световния вицешампион гм Веселин Топалов.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Брой 2

Брой 3

Брой 4


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2Връзка с нас
© 2024-2010 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix