Търсене: 


Библиография
Страници от историята на българския шахмат - част първа
Автор: Стефан Сергиев
ISBN: 954-9514-69-2
2006г.

Предлаганият труд “Страници от историята на българския шахмат” не е история. В него няма оценки и анализи на различните събития съпроводили развитието на шахмата в страната; изводи, мнения и коментари. Той съдържа само събития, факти и личности.

Започвайки от 1931г. – провеждането на Учредителния конгрес в София и създаването на Българския шахматен съюз, те са проследени в хронологичен ред. В периода до края на 40-те години на миналия век са проследени почти всички големи шахматни прояви с национално значение. Те не са много на брой и затова им е отделено по-голямо внимание. Различните години и събития имат и своите герои – личностите изиграли съществена роля за развитието на шахмата у нас.

След 50-те години на миналия век шахматът бързо се масовизира и разраства. Печели все повече и повече нови привърженици. Създадена е нова централна организация. Организират се много и най-различни шахматни състезания и мероприятия. Българските шахматисти стават световна сила и започват да играят важна роля в най-престижните международни състезания.

Една шахматна книга, била тя и историческа има по-висока стойност, ако е “подплатена” и с шахматни партии, с най-доброто създадено от българските шахматисти през годините. Подборът на най-добрите партии играни през годините се оказа най-трудната част от написването й. Причините за това са няколко: от многото хубави партии трябваше да подбере определено количество; да бъдат разпределени по години и шахматисти; да не се дублират с публикуваните в книгата “Личностите в българския шахмат”, която се издава заедно със “Страниците”, да бъдат най-добрите. При подбора на партиите ценна помощ оказа един от първите историци на българския шахмат Павел Иванов. Тук е даден приоритет на важни в спортно отношение партии, а за първия, до военния период – и по-малко известни, някои и непубликувани досега.

Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Атанас Коларов – 300 избрани партии
Здравко Милев – 300 избрани партии
За началото на шахмата в България
България на Шахматните Олимпиади - I Том
Изстрадана победа
Шахматното наследство на Александър Хаджипетров
200 Избрани партии от шахматното наследство на Камен Писков
Веселин Топалов. 250 шахматни победи
Гата Камски. 150 шахматни победи
Антология български шахматисти 2024
Страници от историята на българския шахмат - част втора
Да се научим да играем шахмат по-добре
Отборните първенства 1931 - 1981
Индивидуалните първенства 1963-1966
Ръководство за шахматната игра
Индивидуалните първенства 1957-1962
Индивидуалните първенства 1949-1955
АНТОАНЕТА шахматната кралица
Антоанета Стефанова – 20 години и 20 дни по пътя към върха
Милко Бобоцов
Индивидуалните първенства 1933-1948
Европейските отборни първенства по шахмат
Половин век в шахмата
Шахматен наръчник
Българският шахмат, том I
Блинд - феномените и техните подвизи
Георги Трингов
Защо изучаваме шахмат в училище?
Героите от турнирните сцени
Пленници на Каиса
Блясъкът на коронатаНовини

БФШ издигна кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на ЕШС
28.05.2010
На свое заседание от 28.05.2010 УС на БФШ взе решение да издигне кандидатурата на вицепрезидента на федерацията г-н Силвио Данаилов за президент на ЕШС. Предложението бе прието единодушно и в близките дни ще бъде изпратено официално писмо до централата на Европейският шахматен съюз.
Пълната информация за платформата на кандидата можете да намерите на неговият официален предизборен уебсайт
Писмо от Президента на БФШ до шахматните федерации членки на FIDE
17.06.2010
Във връзка с кандидатурата на Българската федерация по шахмат и курортен комплекс „Албена” за домакини на Олимпиада 2024, Президентът на БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев изпрати официално писмо до шахматните федерации, членки на Международната федерация по шахмат - FIDE.
Подробности
До Председателите на ШК
26.03.2010
Българска федерация по шахмат уведомява шахматните клубове, членове на БФШ, че съгласно Устава на БФ Шахмат в срок до 1 август 2024 година следва да отчетат годишния си членски внос и да представят списък с членовете си във федерацията. След тази дата списъци на членове и приемане на нови клубове до отчетно – изборното събрание на БФ Шахмат през месец януари 2024 година няма да се приемат!
Руско-Българска детска шахматна академия
30.05.2010
През ваканцията за деца на възраст от 7 до 14 г., от Русия и България на две смени в к.к. Албена ще се проведе детска шахматна академия „ИНТЕЛЕКТИ“ за обучение на деца в малки групи по шахмат, участие във вътрешни състезания и конкурси, отделно за начинаещи и напреднали.
От 16 до 22 юни 2024 г. ще бъде първата смяна, а от 23 до 29 юни 2024 г. втора смяна.
Подробна Информация

Писмо от г-н Бойко Борисов до гм Веселин Топалов
21.05.2010
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с писмото на министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов до световния вицешампион гм Веселин Топалов.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Брой 2

Брой 3

Брой 4


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2Връзка с нас
© 2024-2010 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix