Търсене: 


Библиография
Пленници на Каиса
Автор: Живко Кайкамджозов
ISBN: 954-8782-15-4
2000г.

По своя мемоарен характер настоящата книга е необичайна за българската шахматна литература. Предимство да се обърнат към този жанр имаха деятелите ни от близкото и по-далечно минало, нашите първи международни майстори и гросмайстори. Но 20 век си отива, а това не стана.

Отправям поглед към изминалия полувековен шахматен път и съзнавам неудобството, в което изпадам като пионер в тази област. Затова искам да уверя читателите, че съм се стремил да избегна акцента на собственото си присъствие, освен в случаите, когато това бе невъзможно или бе в ущърб на излаганите обстоятелства и факти. Основната ми цел бе да разкажа за най-интересните събития у нас и в чужбина през този период, на който бях съпричастен, и за малко известни и любопитни факти от шахматната кариера на български и чуждестранни шахматисти, с които ме свързваха колегиални и приятелски отношения, сред тях и световните шампиони Михаил Тал, Роберт Фишер, Анатолий Карпов и Гари Каспаров. В такъв именно аспект следва да се търсят и достойнствата на настоящия труд. И ако те бъдат открити и правилно оценени от читателя, авторът ще бъде удовлетворен, че е изпълнил своята задача.

"Пленници на Каиса" - това са милионите привърженици на шахмата от петте континента. Пътищата на някои от тях се пресякоха в различни географски точки и по различно време с тези на автора. Каиса, богинята на най-мъдрата игра, прояваваше особена щедрост и благосклонност към тях. Тя бе покровителката и закрилницата им в трудните моменти, но понякога и строга съдница. Защото освен игра, шахматът е и спорт, и наука, и изкуство. Със своите правила, залоно инорми в обществото, които са задължителни за всички.

Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Атанас Коларов – 300 избрани партии
Здравко Милев – 300 избрани партии
За началото на шахмата в България
България на Шахматните Олимпиади - I Том
Изстрадана победа
Шахматното наследство на Александър Хаджипетров
200 Избрани партии от шахматното наследство на Камен Писков
Веселин Топалов. 250 шахматни победи
Гата Камски. 150 шахматни победи
Антология български шахматисти 2024
Страници от историята на българския шахмат - част втора
Да се научим да играем шахмат по-добре
Отборните първенства 1931 - 1981
Страници от историята на българския шахмат - част първа
Индивидуалните първенства 1963-1966
Ръководство за шахматната игра
Индивидуалните първенства 1957-1962
Индивидуалните първенства 1949-1955
АНТОАНЕТА шахматната кралица
Антоанета Стефанова – 20 години и 20 дни по пътя към върха
Милко Бобоцов
Индивидуалните първенства 1933-1948
Европейските отборни първенства по шахмат
Половин век в шахмата
Шахматен наръчник
Българският шахмат, том I
Блинд - феномените и техните подвизи
Георги Трингов
Защо изучаваме шахмат в училище?
Героите от турнирните сцени
Блясъкът на коронатаНовини

БФШ издигна кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на ЕШС
28.05.2010
На свое заседание от 28.05.2010 УС на БФШ взе решение да издигне кандидатурата на вицепрезидента на федерацията г-н Силвио Данаилов за президент на ЕШС. Предложението бе прието единодушно и в близките дни ще бъде изпратено официално писмо до централата на Европейският шахматен съюз.
Пълната информация за платформата на кандидата можете да намерите на неговият официален предизборен уебсайт
Писмо от Президента на БФШ до шахматните федерации членки на FIDE
17.06.2010
Във връзка с кандидатурата на Българската федерация по шахмат и курортен комплекс „Албена” за домакини на Олимпиада 2024, Президентът на БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев изпрати официално писмо до шахматните федерации, членки на Международната федерация по шахмат - FIDE.
Подробности
До Председателите на ШК
26.03.2010
Българска федерация по шахмат уведомява шахматните клубове, членове на БФШ, че съгласно Устава на БФ Шахмат в срок до 1 август 2024 година следва да отчетат годишния си членски внос и да представят списък с членовете си във федерацията. След тази дата списъци на членове и приемане на нови клубове до отчетно – изборното събрание на БФ Шахмат през месец януари 2024 година няма да се приемат!
Руско-Българска детска шахматна академия
30.05.2010
През ваканцията за деца на възраст от 7 до 14 г., от Русия и България на две смени в к.к. Албена ще се проведе детска шахматна академия „ИНТЕЛЕКТИ“ за обучение на деца в малки групи по шахмат, участие във вътрешни състезания и конкурси, отделно за начинаещи и напреднали.
От 16 до 22 юни 2024 г. ще бъде първата смяна, а от 23 до 29 юни 2024 г. втора смяна.
Подробна Информация

Писмо от г-н Бойко Борисов до гм Веселин Топалов
21.05.2010
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с писмото на министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов до световния вицешампион гм Веселин Топалов.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Брой 2

Брой 3

Брой 4


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2Връзка с нас
© 2024-2010 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix