Търсене: 


Библиография
Индивидуалните първенства 1957-1962
Редактор: Стефан Сергиев
ISBN: 954-9514-57-9
2005г.

Третият том от поредицата „Български шахматен архивь. Индивидуалните първенства" обхваща периода 1957-1962 г. Това е времето през което българските шахматисти показват творческо съзряване и постигат международно признание.

През 1956 г. индивидуално първенство на страната не се провежда. Календарът на водещите ни шахматисти не е бил претрупан (изявите им се броят на пръсти), но федерацията не успява да освободи от работа и учебни занятия националните състезатели за очертаващото се доста продължително време свързано с подготовката и участието им в XII олимпиада в Москва и решава цялата дейност да бъде съсредоточена на това най-голямо шахматно събитие в света за годината. Резултатите, които българските шахматисти показват там, оправдават това решение.

Първенството в началото на 1957 г. е едно от най-силните и интересните. Победителят в него, Олег Нейкирх, получава правото да играе в зоналния турнир за световно първенство, който се провежда само месец след неговото завършване в София- Това е и първият международен турнир организиран и провеждан в България.

В следващите години първенствата на страната са не по-малко интересни и вълнуващи. В тях участват всички водещи български шахматисти, повечето от които са с изравнени сили и възможности. От представянето им в тези състезания са зависели по-нататъшните им изяви през годината.

В този трети том са поместени 989 партии, играни в 6 първенства (броят на липсващите е много малък). За оспорвания и безкомпромисен характер на борбата в тях говори факта, че победителите са се сменяли почти всяка година. Само един, мм Здравко Милев успява да дублира успеха си. Той е шампион през 1960 и 1961 г. Другите носители на титлата „Републикански шампион" са били:

Олег Нейкирх (1957), Милко Бобоцов (1958), Владилен Попов (1959) и Никола Пъдевски (1962).

Разглеждайки партиите на участниците в републиканските индивидуални първенства през този период прави впечатление тяхното израстване: усъвършенстван е дебютният им репертоар - не малко от тях се опитват творчески да интерпретират дебютните схеми, които играят, търсейки нови оригинални продължения; повишено е майсторството в разиграването на мителшпилните и ендшпнлните позиции.

Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Атанас Коларов – 300 избрани партии
Здравко Милев – 300 избрани партии
За началото на шахмата в България
България на Шахматните Олимпиади - I Том
Изстрадана победа
Шахматното наследство на Александър Хаджипетров
200 Избрани партии от шахматното наследство на Камен Писков
Веселин Топалов. 250 шахматни победи
Гата Камски. 150 шахматни победи
Антология български шахматисти 2024
Страници от историята на българския шахмат - част втора
Да се научим да играем шахмат по-добре
Отборните първенства 1931 - 1981
Страници от историята на българския шахмат - част първа
Индивидуалните първенства 1963-1966
Ръководство за шахматната игра
Индивидуалните първенства 1949-1955
АНТОАНЕТА шахматната кралица
Антоанета Стефанова – 20 години и 20 дни по пътя към върха
Милко Бобоцов
Индивидуалните първенства 1933-1948
Европейските отборни първенства по шахмат
Половин век в шахмата
Шахматен наръчник
Българският шахмат, том I
Блинд - феномените и техните подвизи
Георги Трингов
Защо изучаваме шахмат в училище?
Героите от турнирните сцени
Пленници на Каиса
Блясъкът на коронатаНовини

БФШ издигна кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на ЕШС
28.05.2010
На свое заседание от 28.05.2010 УС на БФШ взе решение да издигне кандидатурата на вицепрезидента на федерацията г-н Силвио Данаилов за президент на ЕШС. Предложението бе прието единодушно и в близките дни ще бъде изпратено официално писмо до централата на Европейският шахматен съюз.
Пълната информация за платформата на кандидата можете да намерите на неговият официален предизборен уебсайт
Писмо от Президента на БФШ до шахматните федерации членки на FIDE
17.06.2010
Във връзка с кандидатурата на Българската федерация по шахмат и курортен комплекс „Албена” за домакини на Олимпиада 2024, Президентът на БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев изпрати официално писмо до шахматните федерации, членки на Международната федерация по шахмат - FIDE.
Подробности
До Председателите на ШК
26.03.2010
Българска федерация по шахмат уведомява шахматните клубове, членове на БФШ, че съгласно Устава на БФ Шахмат в срок до 1 август 2024 година следва да отчетат годишния си членски внос и да представят списък с членовете си във федерацията. След тази дата списъци на членове и приемане на нови клубове до отчетно – изборното събрание на БФ Шахмат през месец януари 2024 година няма да се приемат!
Руско-Българска детска шахматна академия
30.05.2010
През ваканцията за деца на възраст от 7 до 14 г., от Русия и България на две смени в к.к. Албена ще се проведе детска шахматна академия „ИНТЕЛЕКТИ“ за обучение на деца в малки групи по шахмат, участие във вътрешни състезания и конкурси, отделно за начинаещи и напреднали.
От 16 до 22 юни 2024 г. ще бъде първата смяна, а от 23 до 29 юни 2024 г. втора смяна.
Подробна Информация

Писмо от г-н Бойко Борисов до гм Веселин Топалов
21.05.2010
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с писмото на министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов до световния вицешампион гм Веселин Топалов.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Брой 2

Брой 3

Брой 4


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2Връзка с нас
© 2024-2010 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix