Търсене: 


Библиография
Героите от турнирните сцени
Автор: Живко Кайкамджозов
ISBN: 954-8782-15-4
2000г.

След първия официален турнир в историята на шахмата - Лондон, 1851 година, турнирната форма на шахматни състезания постепенно придобива популярност и през 80-те и 90-те години на XIX век става предпочитана пред мачовете.

За половин век (1851 - 1900 г.) са проведени общо 106 международни турнира - 99 в Европа и 7 в САЩ. В 34 от тях са участвали почти всички шахматни корифеи на своето време и затова те могат да се причислят ктм т. нар. днес супертурнири. На тях и техните герои е посветена и по-голямата част от настоящата книга. Наред с това са представени и най-значимите курортни и гамбитни турнири от началото на XX век, които дават силен тласък за развитието на шахмата, по-специално курортните. Обогатени с нови форми, те и днес са сред най-популярните и интересни състезания, които привличат хиляди почитатели на играта.

Книгата представлява не само хронологичен разказ за споменатите турнири. Наред със спортните резултати читателите ще открият любопитни подробности около организацията им, забавни епизоди и куриози, които са ги съпровождали, и малко известни подробностиза техните герои.

За най-претенциозните любители на играта са предназначени 100 забе;ежителни произведения на шахматното изкуство от преставените в книгата турнири. Много от тях са сред златния фонд на шахматната съкровищница. Други, по-малко известни, впечатляват с отделни нюанси, но също доставят естетическо удовлетворение, защото и техните художници са безсмъртните майстори Андерсен, Блекбърн. Цукерторт, Бинавер, д-рТараш, Чигорин, Харузек, Яновски, Маршал, Шлехтер, Рубинщайн, Нимцович, Шпилман и световните шампиони Щайниц, д-р Ласкер, Капабланка и Алехин...

Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Вишванатан Ананд срещу Веселин Топалов и българските шахматисти
Атанас Коларов – 300 избрани партии
Здравко Милев – 300 избрани партии
За началото на шахмата в България
България на Шахматните Олимпиади - I Том
Изстрадана победа
Шахматното наследство на Александър Хаджипетров
200 Избрани партии от шахматното наследство на Камен Писков
Веселин Топалов. 250 шахматни победи
Гата Камски. 150 шахматни победи
Антология български шахматисти 2024
Страници от историята на българския шахмат - част втора
Да се научим да играем шахмат по-добре
Отборните първенства 1931 - 1981
Страници от историята на българския шахмат - част първа
Индивидуалните първенства 1963-1966
Ръководство за шахматната игра
Индивидуалните първенства 1957-1962
Индивидуалните първенства 1949-1955
АНТОАНЕТА шахматната кралица
Антоанета Стефанова – 20 години и 20 дни по пътя към върха
Милко Бобоцов
Индивидуалните първенства 1933-1948
Европейските отборни първенства по шахмат
Половин век в шахмата
Шахматен наръчник
Българският шахмат, том I
Блинд - феномените и техните подвизи
Георги Трингов
Защо изучаваме шахмат в училище?
Пленници на Каиса
Блясъкът на коронатаНовини

БФШ издигна кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на ЕШС
28.05.2010
На свое заседание от 28.05.2010 УС на БФШ взе решение да издигне кандидатурата на вицепрезидента на федерацията г-н Силвио Данаилов за президент на ЕШС. Предложението бе прието единодушно и в близките дни ще бъде изпратено официално писмо до централата на Европейският шахматен съюз.
Пълната информация за платформата на кандидата можете да намерите на неговият официален предизборен уебсайт
Писмо от Президента на БФШ до шахматните федерации членки на FIDE
17.06.2010
Във връзка с кандидатурата на Българската федерация по шахмат и курортен комплекс „Албена” за домакини на Олимпиада 2024, Президентът на БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев изпрати официално писмо до шахматните федерации, членки на Международната федерация по шахмат - FIDE.
Подробности
До Председателите на ШК
26.03.2010
Българска федерация по шахмат уведомява шахматните клубове, членове на БФШ, че съгласно Устава на БФ Шахмат в срок до 1 август 2024 година следва да отчетат годишния си членски внос и да представят списък с членовете си във федерацията. След тази дата списъци на членове и приемане на нови клубове до отчетно – изборното събрание на БФ Шахмат през месец януари 2024 година няма да се приемат!
Руско-Българска детска шахматна академия
30.05.2010
През ваканцията за деца на възраст от 7 до 14 г., от Русия и България на две смени в к.к. Албена ще се проведе детска шахматна академия „ИНТЕЛЕКТИ“ за обучение на деца в малки групи по шахмат, участие във вътрешни състезания и конкурси, отделно за начинаещи и напреднали.
От 16 до 22 юни 2024 г. ще бъде първата смяна, а от 23 до 29 юни 2024 г. втора смяна.
Подробна Информация

Писмо от г-н Бойко Борисов до гм Веселин Топалов
21.05.2010
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с писмото на министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов до световния вицешампион гм Веселин Топалов.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Брой 2

Брой 3

Брой 4


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2Връзка с нас
© 2024-2010 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix