Търсене: 


Новини


Президентът на ECU Борис Кутин на посещение в България
11.10.2007
На 10 и 11 октомври, по покана на председателя па БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев, на посещение в нашата страна бе президентът на Европейския шахматен съюз Борис Кутин. Той подкрепи инициативата на Българската федерация, за признаване на шахмата в България за олимпийски спорт. Б. Кутин бе приет от зам. председателя па ДАМС господин Иван Леков, който изрази пълната подкрепа па държавната агенция на молбата на БФ Шахмат. Господин Борис Кутин участва в състава па делегацията, която бе приета и от председателя на Българския олимпийски комитет госпожа Стефка Костадинова. На тази среща бе обсъден основния въпрос свързан с признаването от БОК на шахмата в страната за олимпийски спорт. Председателят на БФ Шахмат д-р Ст. Сергиев връчи подписка с 4762 подписа на видни общественици, интелектуалци, хора на изкуството и науката, учени, академици, политици и спортисти в подкрепа на искането. Шахматът е признат за олимпийски спорт от националните олимпийски комитети на 23 Европейски страни. Б. Кутин изтъкна голямото значение за бъдещото развитие на шахмата, ако той бъде признат за равноправен член па МОК. Но затова всяка национална федерация трябва да извърви своя път. Борис Кутин бе приет и от председателя па Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Господин Светослав Спасов горещо подкрепи инициативата и сам се включи в подписката. Той пое ангажимента, Комисията заедно с БФ Шахмат да обсъди някои конкретни инициативи свързани с по-нататъшното развитие на шахмата в страната. След това господин Б. Кутин и председателя на БФ Шахмат д-р Ст. Сергиев дадоха пресконференция за медиите.
Новини

Признание за българския шахмат!!!
17.10.2007
На днешното си заседание (17.10.2007г.) Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет разгледа молбата и внесената подписка от ръководството на Българската федерация по шахмат, шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт. С пълно единодушие членовете на ИБ на БОК решиха:

Българският олимпийски комитет признава за олимпийски спорт шахмата в България.

Честито на всички шахматисти и любители на шахмата!

Сбъдна се мечтата на поколения български шахматисти!

Подробности
Европейски отборни първенства за мъже и жени
18.10.2007
От 27-ми октомври до 7-ми ноември в Ираклион, Гърция ще се проведат Европейските отборни първенства за мъже и жени. Нашите представителни отбори са в следните състави:

Мъже
гм Веселин Топалов
гм Иван Чепаринов
гм Кирил Георгиев
гм Александър Делчев
гм Борис Чаталбашев

Селекционер - мс Николай Велчев

Жени
гм Антоанета Стефанова
гм Маргарита Войска
гм Мария Велчева
мм Павлина Чилингирова
фм Елица Раева

Селекционер - гм Маргарита Войска

Официален сайт
Цялостно здраве и оптимална спортна форма при шахматистите чрез комплексна природосъобразна методика
24.10.2007
В последния брой на специализираното списание „Медицина и спорт”, издавано вече трета година от гросмайстор Мария Велчева, е публикувана изключително ценна статия, която заслужава вниманието на всички шахматисти – професионалисти и начинаещи.
Авторът д-р Димитър Пашкулев е изявен изследовател на природосъобразния начин на живот, съчетан с хранителния и питейния режим на елитните спортисти. В тази статия задълбочено се анализират специфичните проблеми при шахматистите.

Подробности
Председателят на БФШ д-р Стефан Сергиев връчи подписката
12.10.2007
На среща с председателя на Българския олимпийски комитет госпожа Стефка Костадинова, на 11 октомври в сградата па БОК, председателят на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев връчи събраната от шахматните клубове, шахматистите и деятелите подписка с искането шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт...
Подробности
Президентът на ECU Борис Кутин на посещение в България
11.10.2007
На 10 и 11 октомври, по покана на председателя па БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев, на посещение в нашата страна бе президентът на Европейския шахматен съюз Борис Кутин....
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Списанието престава да излиза в печатен вариант. Започвайки от бр.8 на 2024 г. то ще може да се разглежда в електронен вид на сайта (в PDF документ). За да отворите желания брой, ще ви е необходима програмата Acrobat Reader.


Брой 10

Брой 11 и 12

Брой 1 и 2


Шах в училище

Брой 2

Брой 3

Брой 4

Връзка с нас
© 2024-2007 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix