Търсене: 


Новини


Председателят на БФШ д-р Стефан Сергиев връчи подписката
12.10.2007
На среща с председателя на Българския олимпийски комитет госпожа Стефка Костадинова, на 11 октомври в сградата па БОК, председателят на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев връчи събраната от шахматните клубове, шахматистите и деятелите подписка с искането шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт. В нея се включиха много видни общественици начело с омбудсманьт на Република България господин Гиньо Ганев, патриархът на съвременната българска литература академик Антон Дончев, проф. Андрей Пантев, проф. Александър Воденичаров, проф. Стефан Данаилов - министър на културата, много художници, поети и писатели, артисти, дейци на науката и изкуството, педагози, лекари, инженери, бизнесмени и мениджъри, ученици и пенсионери, експерти и работници - представители на 64 професии. За по-малко от един час, 38 народни представители от всички политически сили подкрепиха подписката. Както се изрази един от тях, никога през последните години в парламента не е имало такъв консенсус. В подписката се включиха 33 шахматни клуба. Ето техния принос: ШК "Г. Даскалов" (Вн) - 510 подписа; ШК "Феникс" (Сф) - 420; ШК "Н. Войнов" (Вд) - 373; ШК "Виктори" (Бл) - 362; ШК "Ал. Алехин" (Кз) - 314; ШК "Енергия 21" (Дч) - 252; ШК "Казанлък" (Кз) - 200; ШК "Шумен 2024" (Шм) - 193; ШК "Традекс" (Дг) - 150; ШК "Осогово" (Кн) - 133; ШК "Темп" (Сл) - 128; ШК "Свиленград 2024" (Сг) - 116; ШК "Дебют" (Ор) - 104; ШК "Ю. Бендерев" (Пк) - 104; ШК "Локомотив" (Мз) -100 и др. Молбата на БФ Шахмат ще бъде разгледана от Изпълнителното бюро на БОК на заседанието му на 17 октомври т.г.Новини

Признание за българския шахмат!!!
17.10.2007
На днешното си заседание (17.10.2007г.) Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет разгледа молбата и внесената подписка от ръководството на Българската федерация по шахмат, шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт. С пълно единодушие членовете на ИБ на БОК решиха:

Българският олимпийски комитет признава за олимпийски спорт шахмата в България.

Честито на всички шахматисти и любители на шахмата!

Сбъдна се мечтата на поколения български шахматисти!

Подробности
Европейски отборни първенства за мъже и жени
18.10.2007
От 27-ми октомври до 7-ми ноември в Ираклион, Гърция ще се проведат Европейските отборни първенства за мъже и жени. Нашите представителни отбори са в следните състави:

Мъже
гм Веселин Топалов
гм Иван Чепаринов
гм Кирил Георгиев
гм Александър Делчев
гм Борис Чаталбашев

Селекционер - мс Николай Велчев

Жени
гм Антоанета Стефанова
гм Маргарита Войска
гм Мария Велчева
мм Павлина Чилингирова
фм Елица Раева

Селекционер - гм Маргарита Войска

Официален сайт
Цялостно здраве и оптимална спортна форма при шахматистите чрез комплексна природосъобразна методика
24.10.2007
В последния брой на специализираното списание „Медицина и спорт”, издавано вече трета година от гросмайстор Мария Велчева, е публикувана изключително ценна статия, която заслужава вниманието на всички шахматисти – професионалисти и начинаещи.
Авторът д-р Димитър Пашкулев е изявен изследовател на природосъобразния начин на живот, съчетан с хранителния и питейния режим на елитните спортисти. В тази статия задълбочено се анализират специфичните проблеми при шахматистите.

Подробности
Председателят на БФШ д-р Стефан Сергиев връчи подписката
12.10.2007
На среща с председателя на Българския олимпийски комитет госпожа Стефка Костадинова, на 11 октомври в сградата па БОК, председателят на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев връчи събраната от шахматните клубове, шахматистите и деятелите подписка с искането шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт...
Подробности
Президентът на ECU Борис Кутин на посещение в България
11.10.2007
На 10 и 11 октомври, по покана на председателя па БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев, на посещение в нашата страна бе президентът на Европейския шахматен съюз Борис Кутин....
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Списанието престава да излиза в печатен вариант. Започвайки от бр.8 на 2024 г. то ще може да се разглежда в електронен вид на сайта (в PDF документ). За да отворите желания брой, ще ви е необходима програмата Acrobat Reader.


Брой 10

Брой 11 и 12

Брой 1 и 2


Шах в училище

Брой 2

Брой 3

Брой 4

Връзка с нас
© 2024-2007 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix