Търсене: 


Новини


Признание за българския шахмат!!!
17.10.2007
До

Българските шахматисти, треньори,
деятели, общественици, любители
и приятели на шахмата

Уважаеми дами и господа,

Мечтата на поколения български шахматисти, шахматът в България да стане олимпийски спорт, се сбъдна!

Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет, на заседанието си от 17 октомври 2024 г. реши шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт и да предложи на предстоящото общо събрание на БОК той да бъде приет за член на олимпийското семейство.

Това е исторически момент за българския шахмат.

Признаването на шахмата за олимпийски спорт и включването му в олимпийското семейство означава:

- Признание за всеотдайността и големия труд на стотиците деятели, организатори, треньори и състезатели през годините, за постигнатите резултати в популяризирането на шахмата и превръщането му във всенародна игра;
- Признание за големите успехи на българските шахматисти доказали, че са едни от най-силните в света;
- Авторитет и самочувствие в предстоящите срещи на международното спортно поле за защита честта на българския шахмат и българския спорт;
- Допълнителен стимул за подрастващите, занимаващи се с шахмат, тръгнали по трудния път на усъвършенстване спортното майсторство;
- Допълнително финансиране и оценяване по достойнство труда на треньори, състезатели и шахматни клубове;
- Принос към усилията на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ECU), шахматът да стане част от спортовете в олимпийската програма.

Признаването на шахмата за олимпийски спорт означава и нови задължения. Преди всичко с организацията на нашата дейност, с подготовката на българските шахматисти и успешното им представяне в международните спортни състезания.

Това историческо събитие стана възможно благодарение на всеотдайността на шахматните деятели и постигнатите резултати от първите ни шахматисти. Искам в тези радостни за българските шахматисти дни, да си спомним с чувство на благодарност за тези които проправяха пътя към голямото олимпийско семейство, за тези, които накараха да се говори с уважени за шахмата в България – Милко Бобоцов, Георги Трингов, Никола Пъдевски, Атанас Коларов, Иван Радулов, Пейчо Пеев и треньора Павел Иванов, спечелили бронзови медали от Олимпиадата в Лугано през 1968 г., за Татяна Лемачко, Венка Асенова, Антонина Георгиева–Драгашевич и треньора Александър Цветков, носители на бронзови медали от Меделин 1974 г.; за Маргарита Войска, Румяна Гочева, Павлина Чилингирова, Стефка Савова и треньора Румен Ангелов, постигнали най-големия успех на шахматните олимпиади – спечелването на сребърните медали от Солун 1984 г. На всички тях благодаря!

Благодаря на Веселин Топалов и Силвио Данаилов, на Антоанета Стефанова и Владимир Георгиев, на Веселин Георгиев и Петър Арнаудов, на Любчо Спасов, на Петко А. Петков, на всички състезатели и треньори спечелили медали от Световни и Европейски първенства за мъже, жени, юноши и девойки.

Без вашите успехи, скъпи приятели, днешното признание на българския шахмат нямаше да бъде възможно.

Искам специално да благодаря на д-р Михаил Илиев за последователната и упорита дългогодишна работа в защита на олимпийската кауза на българския шахмат; на ръководствата на шахматните клубове и стотиците любители на шахмата, които се включиха в подписката и ни подкрепиха в искането шахматът в България да стане олимпийски спорт. Тази съпричастност в гражданското общество показва колко популярен е шахматът в нашата страна. Тя ни вдъхва увереност, че вървим по правия път, че със задружни усилия може бързо и качествено да преодолеем всички нерешени проблеми – от подобряване на материалната база и финансирането, до подготовката на кадрите и шахматистите.

Уважаеми дами и господа,

Благодаря на бившия световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, на президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, на Борис Кутин – президент на Европейския шахматен съюз и на председателя на ДАМС Весела Лечева за оказаната ни логистична подкрепа.

Благодаря на госпожа Стефка Костадинова и на членовете на БОК за разбирането което проявиха и решението, което взеха.

Благодаря на всички, които обичат и милеят за българския шахмат.

19 октомври 2024 г., София

д-р Стефан Сергиев
Председател на Българска федерация шахмат



Новини

Условия за участие на българските шахматисти и шахматистки в Евро 2024 - Пловдив
10.02.2008
Право на участие в Европейските индивидуални първенства за мъже и жени имат всички български шахматисти и шахматистки....
Подробности




Среща в град Велико Търново
12.02.2008
БФШ организира на 15 март 2024г. в град Велико Търново среща на тема „ Развитие на детско-юношеския шахмат в България до 2024 година”. Срещата ще започне от 15.00 часа в хотел Вароша. Нощувката на човек в двойна стая е 20.00 лева. Разходите са за сметка на участниците. Поканват се всички желаещи да се включат. Заявки може да направите при Светла Йорданова на тел. 0886 49 59 21. Краен срок за заявките е 25.02.08г.





Изгодна оферта за часовници и онлайн оборудване
30.01.2008
Във връзка с предстоящото провеждане на Европейските първенства за мъже и жени, БФШ направи запитване за закупуване на оборудване до холандската фирма DGT Projects. От страна на фирмата производител се получи изключително изгодна оферта (тъй като са заявени големи количества):
електронни часовници DGT XL - 59 EUR
комплект за онлайн предаване (табло, фигури и свързващ материал) - 357 EUR.
Цените са крайни, с включено ДДС и включена такса за доставката - франко София.
Шахматните клубове, които желаят да закупят оборудване на тези преференциални цени, да се свържат с БФШ до 15-ти февруари 2024 г., за да бъдат включени в общата заявка.




Споразумение между МОН и БФШ
13.02.2008
Във връзка с подготвяното споразумение между МОН и БФШ, шахматните клубове следва да проучат възможността в кои училища на тяхната територия се водят занимания по шахмат и в кои от тях могат да се сформират отбори за участие в 3-то Европейско първенство на училищните отбори от 20 до 28 юни във Варна. В първата половина на месец май БФШ ще организира контролни състезания между кандидатите. Разходите на първите 2 отбора във всяка възраст - до 10, 12, 14 и 16 г. без пътните ще бъдат обезпечени.





Допълнения - Личностите в българския шахмат
31.01.2008
В публикуваните визитни картички от подготвяната за печат книга „Личностите в българския шахмат” има пропуски и неточности. В момента се довършват визитните картички на...
Подробности




Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.


Добрич
03.03 - 03.03
Национален сеанс 130 Шахматни топа


Букурещ
13.03 - 26.03
Гросмайсторски турнир

Шахматна мисъл

Списанието престава да излиза в печатен вариант. Започвайки от бр.8 на 2024 г. то ще може да се разглежда в електронен вид на сайта (в PDF документ). За да отворите желания брой, ще ви е необходима програмата Acrobat Reader.


Брой 1 и 2

Брой 3 и 4

Брой 5 и 6


Шах в училище

Брой 4

Брой 5

Брой 6





Връзка с нас
© 2024-2008 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix