Търсене: 


Новини


Признание за българския шахмат!!!
17.10.2021
До

Българските шахматисти, треньори,
деятели, общественици, любители
и приятели на шахмата

Уважаеми дами и господа,

Мечтата на поколения български шахматисти, шахматът в България да стане олимпийски спорт, се сбъдна!

Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет, на заседанието си от 17 октомври 2021 г. реши шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт и да предложи на предстоящото общо събрание на БОК той да бъде приет за член на олимпийското семейство.

Това е исторически момент за българския шахмат.

Признаването на шахмата за олимпийски спорт и включването му в олимпийското семейство означава:

- Признание за всеотдайността и големия труд на стотиците деятели, организатори, треньори и състезатели през годините, за постигнатите резултати в популяризирането на шахмата и превръщането му във всенародна игра;
- Признание за големите успехи на българските шахматисти доказали, че са едни от най-силните в света;
- Авторитет и самочувствие в предстоящите срещи на международното спортно поле за защита честта на българския шахмат и българския спорт;
- Допълнителен стимул за подрастващите, занимаващи се с шахмат, тръгнали по трудния път на усъвършенстване спортното майсторство;
- Допълнително финансиране и оценяване по достойнство труда на треньори, състезатели и шахматни клубове;
- Принос към усилията на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ECU), шахматът да стане част от спортовете в олимпийската програма.

Признаването на шахмата за олимпийски спорт означава и нови задължения. Преди всичко с организацията на нашата дейност, с подготовката на българските шахматисти и успешното им представяне в международните спортни състезания.

Това историческо събитие стана възможно благодарение на всеотдайността на шахматните деятели и постигнатите резултати от първите ни шахматисти. Искам в тези радостни за българските шахматисти дни, да си спомним с чувство на благодарност за тези които проправяха пътя към голямото олимпийско семейство, за тези, които накараха да се говори с уважени за шахмата в България – Милко Бобоцов, Георги Трингов, Никола Пъдевски, Атанас Коларов, Иван Радулов, Пейчо Пеев и треньора Павел Иванов, спечелили бронзови медали от Олимпиадата в Лугано през 1968 г., за Татяна Лемачко, Венка Асенова, Антонина Георгиева–Драгашевич и треньора Александър Цветков, носители на бронзови медали от Меделин 1974 г.; за Маргарита Войска, Румяна Гочева, Павлина Чилингирова, Стефка Савова и треньора Румен Ангелов, постигнали най-големия успех на шахматните олимпиади – спечелването на сребърните медали от Солун 1984 г. На всички тях благодаря!

Благодаря на Веселин Топалов и Силвио Данаилов, на Антоанета Стефанова и Владимир Георгиев, на Веселин Георгиев и Петър Арнаудов, на Любчо Спасов, на Петко А. Петков, на всички състезатели и треньори спечелили медали от Световни и Европейски първенства за мъже, жени, юноши и девойки.

Без вашите успехи, скъпи приятели, днешното признание на българския шахмат нямаше да бъде възможно.

Искам специално да благодаря на д-р Михаил Илиев за последователната и упорита дългогодишна работа в защита на олимпийската кауза на българския шахмат; на ръководствата на шахматните клубове и стотиците любители на шахмата, които се включиха в подписката и ни подкрепиха в искането шахматът в България да стане олимпийски спорт. Тази съпричастност в гражданското общество показва колко популярен е шахматът в нашата страна. Тя ни вдъхва увереност, че вървим по правия път, че със задружни усилия може бързо и качествено да преодолеем всички нерешени проблеми – от подобряване на материалната база и финансирането, до подготовката на кадрите и шахматистите.

Уважаеми дами и господа,

Благодаря на бившия световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, на президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, на Борис Кутин – президент на Европейския шахматен съюз и на председателя на ДАМС Весела Лечева за оказаната ни логистична подкрепа.

Благодаря на госпожа Стефка Костадинова и на членовете на БОК за разбирането което проявиха и решението, което взеха.

Благодаря на всички, които обичат и милеят за българския шахмат.

19 октомври 2021 г., София

д-р Стефан Сергиев
Председател на Българска федерация шахматНовини

Признание за българския шахмат!!!
17.10.2021
На днешното си заседание (17.10.2021г.) Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет разгледа молбата и внесената подписка от ръководството на Българската федерация по шахмат, шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт. С пълно единодушие членовете на ИБ на БОК решиха:

Българският олимпийски комитет признава за олимпийски спорт шахмата в България.

Честито на всички шахматисти и любители на шахмата!

Сбъдна се мечтата на поколения български шахматисти!

Подробности
Европейски отборни първенства за мъже и жени
18.10.2021
От 27-ми октомври до 7-ми ноември в Ираклион, Гърция ще се проведат Европейските отборни първенства за мъже и жени. Нашите представителни отбори са в следните състави:

Мъже
гм Веселин Топалов
гм Иван Чепаринов
гм Кирил Георгиев
гм Александър Делчев
гм Борис Чаталбашев

Селекционер - мс Николай Велчев

Жени
гм Антоанета Стефанова
гм Маргарита Войска
гм Мария Велчева
мм Павлина Чилингирова
фм Елица Раева

Селекционер - гм Маргарита Войска

Официален сайт
Цялостно здраве и оптимална спортна форма при шахматистите чрез комплексна природосъобразна методика
24.10.2021
В последния брой на специализираното списание „Медицина и спорт”, издавано вече трета година от гросмайстор Мария Велчева, е публикувана изключително ценна статия, която заслужава вниманието на всички шахматисти – професионалисти и начинаещи.
Авторът д-р Димитър Пашкулев е изявен изследовател на природосъобразния начин на живот, съчетан с хранителния и питейния режим на елитните спортисти. В тази статия задълбочено се анализират специфичните проблеми при шахматистите.

Подробности
Председателят на БФШ д-р Стефан Сергиев връчи подписката
12.10.2021
На среща с председателя на Българския олимпийски комитет госпожа Стефка Костадинова, на 11 октомври в сградата па БОК, председателят на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев връчи събраната от шахматните клубове, шахматистите и деятелите подписка с искането шахматът в България да бъде признат за олимпийски спорт...
Подробности
Президентът на ECU Борис Кутин на посещение в България
11.10.2021
На 10 и 11 октомври, по покана на председателя па БФ Шахмат д-р Стефан Сергиев, на посещение в нашата страна бе президентът на Европейския шахматен съюз Борис Кутин....
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Списанието престава да излиза в печатен вариант. Започвайки от бр.8 на 2021 г. то ще може да се разглежда в електронен вид на сайта (в PDF документ). За да отворите желания брой, ще ви е необходима програмата Acrobat Reader.


Брой 10

Брой 11 и 12

Брой 1 и 2


Шах в училище

Брой 2

Брой 3

Брой 4

Връзка с нас
© 2021-2021 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix