Търсене: 


Новини


Декларация на БФШ
10.04.2008
На 25 юни 2024 г. на заседанието на Борда на ФИДЕ в Талин Международната федерация по шахмат взе решение полуфиналният мач от следващия цикъл (2008-2009) в борбата за световната титла по шахмат за мъже между Веселин Топалов (България) и Гата Камски (САЩ) да се проведе през втората половина на 2024 г. в България. Същото решение беше потвърдено и от 78-ия конгрес на ФИДЕ в Анталия през ноември 2024 г. Българската федерация по шахмат изрази готовността си да осигури необходимия награден фонд в размер на 150 000 щатски долара и да поеме всички допълнителни такси и разходи по неговата организация. Нашата оферта беше депозирана още на заседанието в Талин. Договорът за провеждане на този мач трябваше да бъде подписан на заседанието на Борда на ФИДЕ през декември в Сингапур. Но това не стана. На това заседание, в отсъствието на български представител, ФИДЕ, неизвестно под чий натиск и в чий интерес, промени решението на конгреса, като реши да търси и други кандидати, които да организират този мач, предлагайки негласно търг за увеличаване размера на наградния фонд. На евентуалните кандидати беше даден срок да представят банкови гаранции за своите оферти до 11 април 2024 г. Този срок изтече. В централата на ФИДЕ няма постъпили оферти от кандидати да организират този мач. Тиражираните в медийното пространство заявления за провеждане на мача в САЩ, Лвов (Украйна) и Елиста (Русия) нямат нищо общо с действителността. Вместо да пристъпи към изпълнение на решението на 78-ия конгрес на ФИДЕ и последното заседание на Президентския Борд, президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, обяви, че удължава срока за подаване на кандидатурите до 23-ти април 2024 г. С този си акт той за пореден път показва, че с действията си обслужва опеделени интереси, че върху него се оказва огромен натиск, който не е в полза на световния шахмат.
Българската федерация по шахмат остро възразява срещу последното решение на президента К. Илюмжинов и настоява ФИДЕ да не се подава повече на натиск и да се противопостави твърдо на всички опити този мач да бъде осуетен и да се възроди хаосът в световното шахматно движение, а да следва решенията на своя върховен ръководен орган – Конгреса.
Българската федерация по шахмат потвърждава своята готовност да организира и проведе този мач, като гарантира еднакви условия и за двамата шахматисти. Домакинството при шахматните двубои, с изключение на мача в Елиста през септември-октомври 2024 г., не е оказвало влияние върху техния изход.
Това го потвърждава 120-годишната борба за световната титла. Създаването на максимално добри условия дава възможност за творческата изява на шахматистите. Това ние смятаме за задължително условие за всеки шахматен двубой и това ще бъде осигурено за двубоя в България!
Декларираме готовността си да подпишем договора за предстоящия мач В. Топалов – Г. Камски с ръководството на Международната федерация по шахмат, за да започнем нормалната подготовка за мача.

Българска федерация шахмат

10 април 2024 г.
София



Новини

Курс за шахматни съдии
09.06.2008
На 17, 18 и 19 юни 2024 г. ще се проведе курс за шахматни съдии в Дом на енергетика гр. Козлодуй....
Подробности




М-Тел Мастерс 2024
07.05.2008
От 7-ми до 18-ти май в Централния военен клуб в София се проведе традиционният супер турнир М-Тел Мастерс. Категорията бе 20-та, а участниците - Веселин Топалов (2767), Иван Чепаринов (2695), Левон Аронян (2763), Василийй Иванчук (2740), Теймур Раджабов (2751) и Бу Сянджи (2708).
Победител с много високия резултат 8т. от 10 възможни стана Василий Иванчук.
Подробна информация на официалният сайт




Европейско индивидуално първенство за мъже и жени
19.04.2008
От 21-ви април до 3-ти май в Новотел Пловдив се проведе Европейското индивидуално първенство за мъже и жени.
Подробна информация на
официалния сайт




Писмо на БФШ до ФИДЕ
30.04.2008
Писмо на Президента на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев до негово превъзходителство Кирсан Илюмжинов - Президент на Международната федерация по шахмат FIDE във връзка с мястото на провеждане на полуфиналния мач за световно първенство между Веселин Топалов и Гата Камски.
Подробности




Антология български шахматисти 2024
29.04.2008
Излезе от печат "Антология български шахматисти 2024". Нейната промоция се състоя на 29.04.2008 г. в една от залите на Новотел Пловдив. Книгата е в обем 632 страници и съдържа информация за над 1000 български шахматисти, организатори, съдии, шахматни композитори и други деятели.
Разпространението на антологията ще става само чрез БФ Шахмат. Цена с мека подвързия - 18 лв., с твърди корици - 22 лв.
Заявките се подават в БФ Шахмат.




Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Списанието престава да излиза в печатен вариант. Започвайки от бр.8 на 2024 г. то ще може да се разглежда в електронен вид на сайта (в PDF документ). За да отворите желания брой, ще ви е необходима програмата Acrobat Reader.


Брой 1 и 2

Брой 3 и 4

Брой 5 и 6


Шах в училище

Брой 6

Брой 1

Брой 2





Връзка с нас
© 2024-2008 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix