Търсене: 


Новини


Доклад на д-р Стефан Сергиев пред Общото събрание
18.01.2008
Д О К Л А Д
за работата на Българската федерация по шахмат за времето
21 януари 2024 г. - 26 януари 2024 г.


Уважаеми дами и господа,
Изминаха 3 години от последното общо отчетно-изборно събрание на Българската федерация по шахмат, на което беше разсеян митът, че проблемите на шахматното ни движение могат да бъдат решени от великодушието на богатите, а шахматните клубове и шахматистите да бъдат пасивни наблюдатели. На това събрание бе избрано ново ръководство, пред което беше поставена основната задача - да спре пропадането на шахматната организация; да я стабилизира организационно и финансово и да създаде необходимите предпоставки за бързо развитие на шахматното движение в страната.
Какво наследихме?
- Разнебитена организационна структура, с неизяснени членове. Никой не можеше да каже, колко и кои са действителните членове на федерацията, защото нямаше показатели, по които да става това. За членове се водеха клубове, които от 5-6 и повече години не съществуваха.
- Нарушена връзка и комуникации между УС на БФШ и служителите във федерацията, и шахматните клубове. Нямаше диалог между тях, обмяна на информация. Ръководството се беше откъснало от проблемите на клубовете, не ги познаваше и не можеше да участва в тяхното решаване. И което е най-лошото, не смяташе това за свое задължение.
- Лоша организация на оперативната работа в офиса на федерацията. В работата на служителите нямаше оперативност, решаването на спешни задачи се подготвяше с дни, нямаше дневник за входяща и изходяща поща. Губеха се писма и документи, не се отговаряше на поставените въпроси.
- Тежко финансово състояние - финансовата отчетност беше под всякаква критика. В нарушение на закона за счетоводството, повече от година и половина федерацията нямаше счетоводител, а всички финансови и счетоводни операции, както и вземането на ръководни решения, се извършваха от едно лице. Имаше груби финансови нарушения - липсваха документи, не бяха изготвени годишните финансови отчети за 2024 г. и 2024 г. Имаше огромни (за мащабите на федерацията) финансови задължения. Направените в началото на 2024 г. два финансови одита установиха задължения в размер на близо 100 хил. лв., по-големите от които бяха: неплатен наем към Пловдивски панаир АД, за проведените през 2024 г. европейски отборни първенства за мъже и жени, и държавните отборни първенства за мъже и жени в размер на 39 600 лв. За изплащането на тази сума имаше влязло в сила решение на Арбитражния съд още през ноември 2024 г. но за него общото събрание на федерацията не беше информирано. Непогасяването на този дълг, означаваше ежедневното му увеличаване от растящите лихви; такси към ФИДЕ и ЕСU в размер на повече от 25 хил.лв.; задължения към шахматните клубове - 9 хил.лв.; задължения от социални и здравни осигуровки - около 15 хил.лв. и др. Констатирани бяха големи злоупотреби с финансови средства. Най-лошото в случая беше, че липсваха финансови документи. Някои така и не бяха намерени, други се появиха в хода на ревизиите, а трети - в хода на полицейското разследване във връзка с повдигнатите обвинения и образуваното наказателно дело.
На миналото отчетно-изборно събрание беше избран нов Управителен съвет при напълно прозрачна и демократична процедура. Той започна работа в една напрегната обстановка. От една страна трябваше да се решават максимално бързо наследените проблеми, а от друга - да се върви напред, да се изпълняват новите задачи. Оказа се, че някои от новоизбраните членове не са наясно какви трудности ги чакат, нямаха необходимия организационен опит, не бяха запознати с основополагащите документи за организацията и ръководството на една спортна организация - Закона за спорта и другите законови и подзаконови нормативни документи, имащи непосредствено отношение към работата на федерацията. Непосредствено след събранието някои от тях си подадоха оставката, други - дълго време бяха наблюдатели, а трети смятаха, че функциите им в УС на БФШ се свеждат само до критикуване, без конкретни предложения за решаване на проблемите.
Още в началото на дейността на новия УС на БФШ, пролича не добронамереността на някои "активисти" на шахматното ни движение. Беше създаден специален интернет сайт с форум, чиято главна задача беше да хули и маскари ръководството на федерацията, да травмира и пречи на нормалната му работа.
Това бяха негативите, но имаше и положителни неща. Още от самото начало на дейността си, ние чувствахме подкрепата и доверието на шахматните клубове, на по-голяма част от елитните ни състезатели, на шахматния актив, който искаше промяна и вярваше, че ние ще я осъществим. Това ни даваше сила и увереност, че с упорита работа и общи усилия ще успеем.
Успехът на всяко начинание зависи от подкрепата която то има. Още на отчетно-изборното събрание беше предложена програма за работата през следващия тригодишен период, която беше единодушно подкрепена. В нея ясно бяха очертани приоритетите. Условно те могат да бъдат групирани по следния начин:
- разширяване на общественото влияние на шахмата в страната и укрепването на шахматните клубове;
- развитие на детско-юношеския шахмат;
- стабилизиране изявите на водещите ни шахматисти;
- оптимизиране системите на провеждане на държавните индивидуални и отборни първенство;
- разширяване на международните контакти и влиянието на Българската федерация по шахмат във ФИДЕ и ЕСИ;
- организационно и финансово укрепване на федерацията.

Разширяване на общественото влияние на шахмата в страната беше основополагащо за бъдещите ни успехи. Ние не сме изолирани в това общество. Ние организираме и провеждаме своята дейност в съответствие с неговите изисквания. И тази дейност не е самоцелна. Тя е общественополезна. Това произтича от голямата полза и значение на шахмата за възпитанието на личността, за формиране на качества, които са присъщи на високоинтелигентния, знаещ и можещ човек.
За разширяване на общественото влияние на шахмата и подобряване отношението на държавните и обществените институции към него, през отчетния период бяха организирани и проведени десетки срещи, реализирани немалко инициативи. В резултат на непосредствените ни контакти и успехите на първите ни шахматисти, мога да заявя, че коренно се промени отношението към нашия спорт.
Днес шахматът се ползва с авторитет и уважение сред всички държавни и обществени органи и институции.
Президентът на Република България г-н Георги Първанов, оказа подобаващ прием на Веселин Топалов след спечелването на световната титла през 2024 г.; Той прие и разговаря с президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов по проблемите на шахмата; Патрон е на големия шахматен турнир в София - Mtel masters, а през 2024 г. под неговата егида ще се проведе ІІІ европейско първенство на училищните отбори, през юни във Варна.
Министър-председателят на Републиката, г-н Сергей Станишев, и министрите от кабинета са с положително отношение към шахмата. Откликваха с готовност на отправените към тях въпроси и направиха не малко за решаването на проблемите, за които потърсихме тяхната помощ. Под егидата на министър-председателя се проведе честването на 75-годишнината от началото на организираното шахматно движение в страната. Той ще бъде и патрон на предстоящите европейски индивидуални първенства за мъже и жени в Пловдив през април и май. Благодарение на държавните институции беше реализирана финансовата подкрепа на В. Топалов за мача му в Елиста през 2024 г. и осигурени чартърните полети на правителствения самолет. Израз на положително отношение към шахмата бе и участието на министъра на транспорта г-н Петър Мутафчиев и председателя на ДАМС г-жа Весела Лечева в церемонията по откриването на мача за световната титла в Елиста, и присъствието на г-жа В. Лечева на заседанието на Борда на ФИДЕ в Талин (Ест) и отстояване позицията на българската федерация по шахмат, относно включването на В. Топалов в следващия цикъл на борбата за световната титла. През ноември 2024 г. между БФ Шахмат и Министерството на отбраната беше сключен Меморандум за съвместна дейност. В изпълнение на постигнатото споразумение шахматните ни клубове в Шумен и ЦСКА получиха добри условия за развитие на своята дейност; шахматът е един от основните спортове в армейските спортни клубове. През настоящата година са планирани редица съвместни мероприятия в областните центрове, в които са военните гарнизони. Най-голямото мероприятие в съвместната ни дейност ще бъде гросмайсторския турнир Мемориал Милко Бобоцов, през втората половина на септември т.г. Този меморандум дава много широко поле за действие, но нашите шахматни клубове трябва да бъдат по-активни.
Голяма обществена подкрепа шахматното ни движение получава и от Народното събрание. Председателят на Парламента, г-н Георги Пирински, прие световния шампион В. Топалов и делегацията на БФШ; организира незабравима среща с народните представители, а Топалов беше награден с възпоменателния знак и му беше предоставена възможността да говори от трибуната на Народното събрание. Това е прецедент в съвременната ни история. От тази трибуна са говорили само народни представители, членове на правителството, държавни глави и специално поканени високопоставени чуждестранни личности. Шахматистът Веселин Топалов стана първият българин, на който беше предоставена тази висока чест. През месец ноември 2024 г. по наша идея се проведе специално заседание на комисията по въпросите на децата младежта и спорта в 40-то Народно събрание, на което бяха обсъдени редица предложения за по-нататъшното разширяване на влиянието на шахмата и навлизането му в живота на младежта и учащите се. На заседанието присъства и министъра на образованието и науката г-н Даниел Вълчев. Председателят на комисията г-н Светослав Спасов участва лично в подписката за признаването на шахмата в България за олимпийски спорт, прие г-н Б. Кутин и лобира за успеха на нашето справедливо искане.
Значително по-активна и резултатна стана нашата дейност и с неправителствените организации и на първо място със Съюза на глухите в България, с които има сключен конкретен договор за съвместна работа, със Съюза на инвалидите и Съюза на хората с увредено зрение.
Завоюваното признание в обществото дойде в резултат на многобройните срещи и разговори с министри, председатели на агенции, ръководители на обществени организации. Вратите за тези срещи се отваряха по-леко, защото те бяха подготвени от блестящите резултати на първите ни шахматисти. Използвам случая да изкажа най-сърдечна благодарност на Веселин Топалов и Иван Чепаринов, и техния мениджър Силвио Данаилов, на Антоанета Стефанова, Маргарита Войска и Атанас Колев, на Кирил Георгиев и Борис Чаталбашев, на Александър Делчев, Емилия Джингарова и Мария Велчева, на всички наши шахматисти, които с победите си на шахматното поле разнасят славата на българския шахмат и допринасят за нарастване на неговия авторитет.
През отчетния период, бяха проведени редица срещи с кметове на общини и областни управители, на които бяха дискутирани проблемите на шахматното ни движение, и в частност на местните шахматни клубове. Не може да не бъдем доволни от разговорите и отношението на кмета на Варна, г-н Кирил Йорданов, на Търговище, г-н Красимир Мирев, на Добрич - г-жа Детелина Николова, на Пловдив - г-н Иван Чомаков, на Враца - г-н Воислав Бубев, на Перник - г-жа Антоанета Георгиева, на Русе - г-н Божидар Йотов, на Плевен - г-н Найден Зеленогорски, на Стара Загора - г-н Евгений Желев,на Видин, г-н Иван Ценов, на Свиленград - г-н Георги Манолов и др. Някои от тях вече са бивши, не бяха преизбрани на последните местни избори, но сме убедени, че и техните наследници ще продължат да помагат на шахмата. Много полезни и ползотворни бяха разговорите и срещите ни с бившия областен управител на област велико Търново г-н Красимир Генчев, с областните управители на Хасково, г-жа Райна Йовчева, на Пловдив, г-н Тодор Петков, на Русе, г-жа Мария Димова, на София град, г-н Тодор Модев и др. В резултат на конкретните и непосредствени контакти с представителите на местната власт, ние получихме финансова помощ и преференции при организирането и провеждането на редица шахматни мероприятия. През 2024 г. кметската администрация в Плевен пое по-голямата част от издръжката на финала за мъже, а областният управител на В.Търново г-н Кр. Генчев - на финала за жени. През 2024 г. кметството и бизнесмените от Свиленград финансираха двустранната среща между представителните отбори на България и Турция, мъже и жени, а през 2024 г. - и на финалите; през 2024 г. кметът на Перник осигури целия награден фонд за двата финала и предостави безвъзмездно, най-красивата зала в града за тяхното провеждане, а кметството във Видин пое изцяло разходите по подготовката и провеждането на тристранната юношеска среща с Румъния и Унгария. Общините оказаха и конкретна помощ на местните шахматни клубове - във Враца, Свиленград, Видин, клубовете получиха нови помещения за развитие на своята дейност, на други - значително беше подобрена и обновена материалната база. Немалко общини подпомогнаха представителните отбори на своите клубове при участието им в държавните отборни първенства - Видин, Враца, Перник, Шумен и др.
Много от посещенията на председателя на федерацията и другите членове на Управителния съвет в общините бяха използвани за срещи с медиите и бяха дадени десетки интервюта - Варна, Русе, Плевен, Хасково, В. Търново, Стара Загора, Перник, Чирпан, Видин, Враца и др., които също допринесоха за популяризиране и разширяване на влиянието на шахмата. Основни проблеми бяха дискутирани и в централните медии.
Безспорно най-големият успех, който постигнахме през отчетния период беше признаването на шахмата за олимпийски спорт. Можем смело да заявим, че това е най-голямото завоевание, извън спортната зала, през цялата досегашна съвременна история на шахмата в България. Сбъдна се мечтата на всички, които през годините милееха и работеха за развитието на шахмата. Опити за признаването на шахмата за олимпийски спорт са правени няколко пъти, но все безуспешно. И нашият първи опит през 2024 г. завърши също без резултат. Но ние бяхме убедени,че мястото на шахмата е в семейството на олимпийските спортове, че българските шахматисти заслужават признание и уважение за постигнатите резултати. Последният ни, сполучливият опит, беше предшестван от голяма дипломатическа и организационна работа. Проведени бяха много разговори с членове на БОК, EШС и ФИДЕ, в шахматните клубове беше организирана подписка за подкрепа на нашето справедливо искане. Това беше първата конкретна дейност, която шахматните клубове трябваше да свършат, без да са им необходими финансови средства. За съжаление не всички се включиха активно в подписката. Повече от половината клубове останаха равнодушни и дори техните председатели не я подкрепиха. Настрани останаха и много шахматисти и дори членове на УС на БФШ. Не бяха малко и тези, които открито говореха за предварителния й неуспех. Нямам обяснение за едно такова поведение. Но то говори за натрупаната инерция, друг да свърши работата, друг да вади кестените от огъня. Независимо от това, подписката се проведе и за по-малко от 2 месеца бяха събрани над 5000 подписа. На срещата с председателя на БОК г-жа Стефка Костадинова, на 11 октомври 2024 г. връчихме 4 762 подписа. Благодаря на д-р Михаил Илиев, президент на ШК „Шах ХХІ”, за последователната и упорита дългогодишна работа в защита на олимпийската кауза на българския шахмат, за проведените десетки разговори с членовете на ИБ на БОК; на ръководствата на шахматните клубове участвали активно в нея, на стотиците любители на шахмата, които се включиха в подкрепа на справедливото ни искане. Радващо е, че подписката беше подкрепена от 38 народни представители от всички политически сили, от омбудсмана на републиката, от видни общественици, академици, професори, хора на науката и изкуството, лекари, инженери, учащи се, пенсионери. Тази подписка беше нагледно доказателство за авторитета и общественото признание на шахмата.
Казаното до тук, може да бъде обобщено в едно изречение - През изминалите години шахматното движение в страната разшири своето влияние и получи заслужено признание. Шахматът в България вече е олимпийски спорт!

Второто основно направление в работата на Управителния съвет през отчетния период беше създаването на работеща организация на работата. Азбучна истина е, че успехът на всяко начинание зависи от организацията. Първото, с което се заехме, беше създаването на необходимите предпоставки за демократичност и гласност в работата; на включването на максимален брой деятели в изпълнението на задачите; за коренна промяна на стила и методите на работа на членовете на Управителния съвет и щатния апарат на федерацията, за изясняване точния брой на членуващите шахматни клубове във федерацията, и приемането на нов устав.
Дейността на Управителния съвет стана прозрачна. Дневният ред на заседанията и вземаните решения бяха своевременно качвани на интернет страницата на федерацията. Това даде възможност на всички да се информират за интересуващите ги въпроси - кои от тях са поставени на обсъждане, какви решения са взети, кой и в какви срокове е задължен и отговаря за тяхното изпълнение. Това беше важна стъпка за преодоляване на натрупаното с години недоверие към ръководството на федерацията.
Направеното за своевременната информираност на шахматната общественост, обаче е съвсем незадоволително. Интернет страницата на федерацията съдържа само служебна информация, няма я ежедневната, оперативна информация. А тя е нужна на деятелите, състезателите, на представителите на медиите и на обикновените любители на шахмата Едно от първите неща, които трябва да реши новото ръководство е да бъде утвърден PR на федерацията, който да поддържа ежедневна връзка с медиите, да дава актуална информация на интернет страницата за ставащото в Българското шахматно движение, да следи списването и издаването на специализираните шахматни издания на федерацията.
За разширяване демократичността в дейността на федерацията бяха създадени помощни комисии към Управителния съвет, които имаха за задача да разглеждат основните проблеми и да предлагат варианти за тяхното решаване. В състава на тези комисии беше включен широк актив от деятели. Искам да подчертая добрата работа на Експертния съвет и Съдийската комисия и да изкажа благодарност на ръководителите им Коста Ангелов и Здравко Недев. Специално внимание заслужава комисията за работа с елитните състезатели, в чийто състав влизаха Маргарита Войска, Атанас Колев и Огнян Тодоров. Те допринесоха за сплотяването на първите ни шахматисти, за създаването на един чудесен микроклимат в националните отбори. На фона на тях, контрастираше работата на останалите. Комисията за работа с учащите се, с ръководител Радослав Атанасов организира и проведе през май 2024 г. в гранд хотел София интересно състезание с ученици от столичните училища, проведе и няколко срещи с представители на МО, за уточняване изискванията за разработване на проекти, но нещата не бяха доведени до край и на практика няма практически резултат. Комисията за развитието на детско-юношеския шахмат с ръководител Петьо Маринов, започнаха с голямо желание, но с времето то се изпари. На два пъти УС на БФШ приемаше решения за подготовката на цялостна програма за развитието на детско-юношеския шахмат, но тя така и не беше разработена. След доброволно напускане на ръководителя на комисията за детско-юношески шахмат, неговата дейност пое Живко Жеков. Постигнати бяха известни резултати, но те са недостатъчни с оглед на големите задачи, които сме си поставили. Останалите комисии: за организационно-техническото и финансово обезпечаване на дейността на федерацията (ръководител Ивелин Николов), Комисията по етиката (ръководител Крум Беровски) и Комисията за връзка с медиите и обществените организации (ръководител Петко Петков) положиха немалко усилия, но те се оказаха недостатъчни за постигането на трайни и добри резултати. Основната причина за това е липсата на инициативност и недостатъчното познаване на проблемите. Не може решаването, на който и да е проблем да се свежда само до неговата финансова страна.
Повишаване ефективността от работата на Управителния съвет, зависи преди всичко от активната работа на комисиите. През следващите години тяхната роля ще нараства неимоверно много. В тях трябва да членуват специалистите, в тях трябва да се обсъждат проблемите и те да предлагат варианти за тяхното решаване. Само по този начин в дейността на федерацията ще бъдат включени повече хора, ще се чуят повече мнения, ще се изработят най-добрите решения.
Първото впечатление за дейността на федерацията се получава от компетентността и оперативността в действията на щатните служители, от тяхното отношение към представителите на клубовете, деятелите, шахматистите и гражданите.
Какво беше направено в това направление?
- уточнени бяха длъжностните характеристики на служителите във федерацията;
- предприети бяха конкретни мерки за уплътняване на работното време и ограничаване на разходите за поддържане на офиса;
- въведени са дневници за входяща и изходяща поща;
- назначен е висококвалифициран счетоводител и са предприети действия за въвеждането на здрава финансова дисциплина;
- направена е пълна инвентаризация на наличната материална база и другото имущество на федерацията;
- приети бяха мерки за подобряване финансовото състояние и ликвидиране на дълговете получени в наследство и осигуряване на допълнителен приход от спонсори;
- въведена е стройна организация в картотекирането на състезателите (всички картотеки са качени на интернет страницата) и отчитането на проведените шахматни турнири;
- подчертан е стремежът да се поддържат ежедневни контакти с шахматните клубове, да се търси тяхното мнение, за да се включват в изпълнението на задачите.
В резултат на всичко това бяха постигнати добри резултати. Може със задоволство да констатираме, че оперативността в работата на апарата на федерацията е добра. Поставените задачи от Управителния съвет и ръководството на ДАМС бяха изпълнявани своевременно и компетентно. Не бива да отминаваме и някои действия на служители, които през първите две години дадоха лошо отражение върху имиджа на федерацията. Става въпрос за некоректното поведение на Димитър Илиев, който като съдия на държавно първенство си позволи грубо отношение към деца и техните родители; който влезе в ненужен конфликт със съдийската колегия, в резултат на което му бяха спрени съдийските права и той бе изваден от ръководството на съдийската комисия. Това обаче не даде резултат. След системно неизпълнение на поставени му оперативни задачи, същият си подаде молба и беше освободен от работа. Служителите във федерацията са нейното лице. Затова изискванията към тях и работата им непрекъснато нарастват и ще нарастват. Но за да я вършат качествено и своевременно, да имат необходимата квалификация, да имат достатъчно време за това, трябва да се освободят от несвойствените им задачи. И затова трябва да им помогнат преди всичко членовете на Управителния съвет. През последната година, след освобождаването на Димитър Илиев, федерацията работи с намален състав, но това не се отрази върху качеството на изпълнението на задачите.
През отчетния период Управителният съвет работи като колективен орган. Бяха проведени 26 заседания, на които са обсъдени 104 въпроси. Повечето от приетите решения са изпълнени в срок. За тяхното качество говорят постигнатите резултати. Но има и решения, които не успяхме да изпълним. Причините за това са в недостатъчната прецизност при тяхното вземане и неотчитането на всички странични фактори. Става въпрос за решения, свързани с финансови средства, които не фигурират в бюджета, а трябваше да се осигуряват от други странични източници.
Не всички от членовете на Управителния съвет участваха активно в неговата работа. За повишаване на тяхната активност и запознаването им с основополагащите, за дейността в спорта, нормативни документи, бяха организирани и проведени две изнесени заседания - в Плевен през юни 2024 г. и в Рибарица през август 2024 г. Изнесени заседания бяха проведени и по време на големи шахматни прояви – в Слънчев бряг през 2024 г. и 2024 г. и във Видин през 2024 г.
От членовете на Управителния съвет зависи авторитета на федерацията, от тяхната компетентност и активност при решаването на задачите, зависи успехът на делото, от възможностите им да осигуряват допълнителни финансови средства - разширяване на дейността и постигането на още по-високи резултати. В това направление от членовете на УС на БФ Шахмат можеше да се желае много повече. Нито един от тях не осигури допълнителни средства за подпомагане пряко дейността на федерацията. Но не бива да отминаваме с мълчание усилията на Живко Жеков в Бургас и Слънчев бряг, където той пое изцяло организацията, провеждането и финансирането на един от най-големите открити турнира в страната "Мемориал Георгиев – Кесаровски, а през 2024 г. и на държавните първенства до 10,12 и 14 г.; на Ивелин Николов - осигурил финансовата помощ на финала за мъже през 2024 г. в Плевен; на Румен Раев - поел цялата организация и финансирането на турнира за купа "Пристис", откритото първенство на България за жени през 2024 г. и другите турнири по ускорен шах в Русе, на Петьо Маринов, подпомогнал някои от държавните първенства за юноши и девойки през 2024 г. проведени в Плевен.
За всичко това, уважаеми господа, приемете нашата благодарност.
Много сили и внимание отдели Управителния съвет на подготовката и приемането на нов Устав на Българската федерация по шахмат. Това беше наложително, тъй като старият съдържаше много неясни формулировки, които станаха причина за немалко от споровете на последното отчетно-изборно събрание. В хода на подготовката на новия Устав взеха активно участие юристи и специалисти по административно право. Проектът на Устава беше подложен на широко обсъждане, в което се включиха редица клубове, шахматисти и деятели. Направените предложения бяха обобщени и след ново обсъждане в УС на БФШ предложени на вниманието на общото събрание на БФ Шахмат, състояло се на 24 март 2024 г. Кои са по-съществените промени в новия Устав?
- Всички формулировки са ясни и не съдържат двуяко тълкуване;
- Отразени са последните промени в Закона за спорта и в Закона за юридическите лица с нестопанска цел;
- Ясно са очертани функциите и задачите на общото събрание;
- Правата и задълженията на председателя на федерация. Изяснен е механизма за издигането на кандидатурите и избирането му. За първи път е въведена мандатност в избора на председател.
- Конкретизирани са правата и задълженията на шахматните клубове. Общото събрание прие, и в Устава е записано, че членове на федерацията са онези шахматни клубове, юридически лица, които редовно си плащат членския внос, който за сега е определен в размер на 100 лева годишно.
В резултат на предприетите конкретни действия и проведените разговори и срещи беше уточнен броя на шахматните клубове, членове на БФ Шахмат. Към момента на настоящото събрание техния брой е 75.
Създадената прозрачност и въведения демократичен ред доведоха до намаляване на излишното напрежение и сплотяване на кадрите.

За работата на федерацията по изпълнение на държавния спортен календар. Това е едно от основните наши задължения, което е записано и в устава. През отчетния период бяха проведени всички индивидуални и отборни първенства, във всички възрастови групи. Постигнатите резултати и новите държавни шампиони са дадени в приложението. [Приложение № 1]
Тук искам да отделя внимание на така наречените Междуобластни първенства. Тяхната роля за масовизирането на шахмата в страната е много голяма, тъй като те са първото стъпало по пътя към високото спортно майсторство. Тези първенства играят и важна роля за подпомагане финансирането на шахматните клубове, тъй като събраните от техните състезатели точки определят и размера на получаваната от ДАМС, а вече и от федерацията, субсидия. При организацията и провеждането на междуобластните първенства през последните години добри резултати постигнаха координаторите Румен Раев (Русе), Красимир Бочев (Враца), Емил Бенлиев (Варна), Иван и Йордан Стойнови (София). Излишно напрежение съпътстваше първенствата с центрове Пловдив и Стара Загора, докато в област Бургас, с координатор Дим. Карапчански, за трите години не са провеждани никакви областни първенства През отчетния период БФ Шахмат отдели специално внимание на подготовката на годишните отчети на междуобластните координатори, проведе през 2024 г. и специално разширено работно съвещание. През следващите години ролята и значението на тези първенства ще нарастват. Те трябва да се превърнат в неделима част от държавния спортен календар. За целта е необходимо да се обсъди задълбочено начинът на досегашното им провеждане и се предприемат конкретни действия за повишаване на тяхната ефективност. На първо място трябва да се промени тяхната географска структура. Сега действащата е в рамките на големите области съществували в страната до 1999 г. Те отдавна са преминали в историята и нямат никакви административни структури. Сега трябва да се премине към зонови първенства на териториите на утвърдените от Европейския съюз 6 райони за икономическо планиране, плюс София град. Първенствата трябва да се провеждат при един и същи регламент за всички зони, а защо не и по едно и също време. Би било най-добре те да предхождат финалите на държавните индивидуални и отборни първенства. За някои от тях те могат да играя и ролята на квалификации. Всичко това трябва да бъде предмет на задълбочено обсъждане. Независимо какво решение ще се вземе, тези първенства имат място в живота на шахматните клубове и те трябва да отговарят на техните интереси и да способстват за популяризирането и масовизирането на шахмата в страната.
Наред с всичко това през 2024 г. и 2024 г. организирахме и проведохме индивидуални и отборни студентски първенства. За тяхната организация много усилия положи Радислав Атанасов. Съвместно с ръководството на Централния затвор през 2024 г. проведохме първенство на лишените от свобода; а заедно със Съюза на глухите в България – първенство на хората с увреден слух, през 2024 г. Оказахме конкретна организационна и финансова помощ на Съюза на инвалидите при организиране и провеждане на техните първенства. През 2024 г. беше поставено и началото на държавните отборни първенства за ветерани.
Спортният календар и за в бъдеще ще заема централно място в дейността на федерацията. Затова изискванията към неговото изготвяне и реализиране непрекъснато ще нарастват. Това на пръв поглед е елементарно, но в действителност е една сложна и трудоемка задача. При изготвянето на календара, трябва да бъдат отчетени много, независещи от нас фактори като: времето за провеждане на световните и европейските първенства, заетостта на нашите шахматисти, възможностите на домакините да поемат все по-нарастващия брой на участниците и своевременно осигуряване на необходимите средства.
И ако с изготвянето и реализирането на спортния календар проблемите са не особено сложни за решаване, то по системите на провеждане на отделните първенства трябва да се помисли сериозно. През отчетния период беше променена системата на държавните отборни първенства за мъже и жени. Върнахме се към "А" и "Б" група с подобрен вариант – изпадналите от "А" група да играят в "Б" група, не същата, а на следващата година. Така както е във всички спортове. И през 3-те години БФШ пое изцяло финансирането на 8-те участващи отбора мъже и жени в "А" група. Не знам колко страни в Европа могат да се похвалят с такова нещо. Но то е израз на нашето отношение, на желанието ни да помогнем на шахматните клубове. Веднага искам да подчертая, че средствата за това са осигурени от допълнителни източници и спонсори. В бюджета на федерацията няма предвидени такива разходи.
През последната година по предложение на Експертния съвет променихме възрастовите граници за отборните първенства за юноши и девойки. Сега младшата възраст е до 12 г. (преди беше до 14 г.), а старшата – до 16 г. (преди до 18 г.). Непроменени през трите години останаха системите на провеждане на държавните индивидуални и отборни първенства. Кръговите системи за провеждане на индивидуалните първенства за мъже с 14 участници и за жени с 12 участнички са добри за днешното време и те трябва да останат и през следващите години. Не може да се каже същото обаче за системите на провеждане на държавните индивидуални първенства за юноши и девойки. Днес те са обикновени открити турнири, в които играят всички желаещи, отговарящи на едно единствено изискване – възрастта. И тяхното основно предназначение е да излъчат шампионите и представителите на страната в европейските и световните първенства. Опитът да се предизвика широко обсъждане по този проблем през 2024 г. бе изтълкуван погрешно, като опит за ликвидиране на детско-юношеския шахмат. Включилите се в дискусията, в т.ч. и членове на Управителния съвет не направиха разлика между изказани мнения и предложения, и взети решения. Дискусията се провали, проблемът за оптимизиране на системите на провеждане на държавните първенства за юноши и девойки не беше поставен на обсъждане. Времето обаче показва, че в това направление трябва да се търси ново, адекватно на съвременните изисквания решение. Без да се намалява броят на състезанията сред подрастващите, да се намери по-добър начин за излъчване на шампионите и представителите ни в европейските и световните първенства. За целта би било добре да се организира една кръгла маса с участието на специалистите, да се чуят различните мнения и едва тогава ако се прецени, да се вземат решения.
През първата година от мандата, с оглед на тежкото финансово положение на федерацията, редица шахматни клубове, домакини на държавни индивидуални и отборни първенства поеха и немалка част от разходите по тяхното провеждане. За това благодаря на президентите на ШК "Плевен ХХІ", на ШК "Пристис" (Рс), на ШК "Дунав" (Рс), на ШК "Капабланка" (Дупница), на ШК "Виктори" (Бл), на ШК „Лукойл-Нефтохимик” (Бс) и на ШК "Ю. Бендерев" (Пк). Това беше добра стъпка, в правилна посока. Но тя не беше изтълкувана правилно от всички. Поемането на определени разходи от домакините на дадено състезание е нормална практика за много спортове. Днес при наличието на голяма конкуренция, предоставянето на по-добра организация и по-изгодни финансови условия, трябва да бъде единствения критерий за определяне на домакините. В противен случай федерацията, ако тя финансира всичко, следва да си поеме и организацията. Тук искам да повторя азбучната истина, че федерацията, това са шахматните клубове. Тя не е абстрактно понятие, а сдружение на единомишленици, преследващи една обща цел. А нашата цел е издигане равнището на шахматното движение и повишаване майсторството на българските шахматисти.
Освен организирането и провеждането на състезанията от държавния спортен календар, не малко усилия бяха отделени и за състезанията, станали неразделна част от нашата дейност, емблематични за българския шахмат. Трудно бихме си представили шахматната година без откритите първенства за мъже, изцяло организирани и финансирани от "Локомотив" (Пд) в Пловдив и за жени във Враца от ШК "Враца", без Мемориал "Никола Бахаров" в София, организиран и финансиран от БФ Шахмат, Мемориал "Георгиев-Кесаровски" в Слънчев бряг, организиран от ШК "Лукойл Нефтофимик" и финансиран от бизнесмените Янко Кесаровски и Огнян Равнинов, Мемориал "Найден Войнов" във Видин - от едноименния клуб и Мемориал "Васил Калчев" в Чирпан и Стара Загора, организиран от БФШ, ШК "64" (СтЗ) и финансиран от народния представител Трифон Митев; Мемориал "Йордан Григоров", организиран и финансиран от неговите приятели, без открития турнир в Тетевен, който оцеля през годините на прехода. Този голям списък от интересни шахматни прояви през 2024 г. бе увеличен с проведения Мемориал "Юрий Тошев" в Пловдив по повод 100-годишнината от рождението му. Средствата за неговото провеждане бяха осигурени от председателя на ШК "Локомотив 2024" (Пд) г-н Пламен Моллов.Съществено място в спортния календар заемат и турнирите за подрастващите. Наред с утвърдените – „Морско конче” във Варна, главен организатор Коста Ангелов, „Надеждите на света” също във Варна, организатор Борис Христов и „Търновска царица” във В. Търново, организатори Светла и Николай Йорданови, в Дряново, с организатор Марин Денев, през отчетния период се родиха нови интересни състезания – в София, турнирът за „Купата на слона” организиран от ШК „Бадев” и турнирът „Полипост” организиран от ШК „Ивис” за купата и наградите на едноименната фирма. На добър прием се радват и турнирите в Кранево и „Бяла планета” в Балчик, организирани от ШК „Енергия 21” Добрич, с председател Тодор Спиров. Благодаря ви уважаеми господа, благодаря на всички, които безрезервно отделяте от средствата и свободното си време, за организиране на все повече интересни и емоционални шахматни състезания.
През последните години мемориални турнири бяха организирани и в Шумен, в памет на мм Стоян Иванов, в Асеновград, в памет на мс Христо Млечев и в Русе, в памет на без време напусналия ни млад шахматен талант Йордан Йорданов. За тяхното стабилизиране и трайното им присъствие в спортния календар, БФ Шахмат трябва да окаже конкретна помощ. През 2024 г. беше поставено началото на открито първенство на София с добър награден фонд, в което играха повече от 130 шахматисти. Тази инициатива трябва да се обогати и развие. Нашата столица трябва да има голям открит турнир.

За работата сред подрастващите, постигнатите резултати и нерешените проблеми. Това беше едно от основните направления в дейността на Управителния съвет. Първото, с което се заехме, беше възстановяването на детско-юношеската школа към федерацията и организиране на нейната работа. За целта беше проведен конкурс за ръководител на школата. За такъв беше утвърден мм Деян Божков; бяха определени участниците в школата, подготвен учебния материал и предоставен на школниците. Със съдействието на СО "Ученически отдих и спорт" за провеждане на летния лагер беше предоставена безвъзмездно базата в Равда. По мнението на участниците в лагер-сбора заниманията са преминали на ниво. Те бяха осъществени от Деян Божков, Борис Чаталбашев, Николай Нинов, Мариян Петров и Петър Дренчев, хора с богат опит. За резултата от проведените занятия и успеваемостта на участниците в нея, най-красноречиво говорят представянията им в Световните и европейските индивидуални първенства. В Белфор (Фр), Мариян Бойчев спечели сребърен медал, а в Херцег Нови (Сърбия и Черна гора) Киприян Бербатов раздели 1-3 място, но остана с бронзовия медал поради най-слаб допълнителен коефициент. Тези медали бяха първите за младите български шахматисти от началото на новото хилядолетие. Те бяха предвестник на очакващите ни нови още по-големи успехи. За съжаление, всичко свърши дотук. Месеци след провеждане на школата започнаха да се разпространяват слухове, че тя е била безсмислена, лошо организирана, че занятията са били неефективни. Това беше дело на хора, на които беше възложено да отговарят за развитието на детско-юношеския шахмат, но които стояха настрани от организирането работата на школата. През 2024 г. за подготовката на младите шахматисти не беше направено нищо. Стигна се дори до парадокса Валери Лилов, представителят ни в европейското първенство до 16 г., да не замине, защото не беше уведомен за датата и часа на тръгване.
През август 2024 г. г-н П. Маринов и Р. Атанасов внесоха докладна записка в УС на БФШ за осигуряване на 6 хил. лева за провеждане на занятия на детско-юношеската школа. Бе взето решение да се осигурят тези средства, като на вносителите беше възложено да предложат план за организиране и провеждане на школата и начинът за изразходването на средствата. Такъв не беше представен и по въпроса с националната школа повече не беше направено нищо.
В края на 2024 г., в изпълнение на договора с БТК беше организиран и проведен първи он-лайн турнир между ученически отбори в страната. Замисълът беше чудесен, но реализацията му - не добра. Причините за това бяха, недостатъчния опит в провеждането на такива състезания и некоректното отношение на някои от участващите ръководители и деятели. В ефира бяха разменяни неприлични изрази, обиди, които хвърлиха петно върху имиджа на федерацията и принизиха ползата от мероприятието. При това положение, спонсорите от БТК елегантно оттеглиха по-нататъшната си помощ към федерацията. Така вместо да реализираме една добра идея, ние натрупахме негативи. Този случай за сетен път показа, че направеното с много труд, може да бъде зачеркнато само с едно необмислено действие. Никога не трябва да се забравя че успехът на шахматното ни дело зависи от усилията на всички, които участват в него.
Независимо от всичко това през последните години младите български шахматисти се представиха не лошо в Световните и Европейски първенства. Освен споменатите по-горе успехи на М. Бойчев и К. Бербатов, на световните и европейските първенства през тези години добри резултати постигнаха и Ал. Монев от ШК „Силистра”, който през 2024 г. на Европейското първенство до 10 г. е 5-ти, а през 2024 г. на световното първенство до 12 г. е 4-ти. и Цвета Галунова от ШК „Виктори (Бл) – 4-та в Белфор през 2024 г. до 10 г. и 7-ма през 2024 г. в Анталия до 12 г. Тези млади таланти заслужават специални грижи от страна на федерацията. От грижи и внимание се нуждаят и всички, които са тръгнали по трудния път към шахматните висини. Резултатите от представянето на българските шахматисти в Световните и Европейските първенства са дадени в Приложение № 2.
От всичко казано дотук може да се направи извода, че през отчетния период работата с подготовката на подрастващите беше незадоволителна. В същото време трябва да подчертая, че благодарение усилията на щатните работници на федерацията беше осигурен възможно най-добрия транспорт за нашите участници за проведените през тези години световни и европейски първенства; бяха осигурени допълнителни международни изяви за младите шахматисти, като тройната среща с връстниците им от Румъния и Унгария. През 2024 г. националните отбори за юноши и девойки до 18 г. участваха в европейските първенства в Суботица (Сърбия). Разходите за участия в тези турнири са изцяло осигурени от извънбюджетните средства на федерацията.
В страната бяха организирани нови турнири. Наред с утвърдените "Морско конче" във Варна и "Търновска царица" във Велико Търново, в София се проведоха състезанията "За купата на слона" и "За купата на Полипост". Първите са дело на ШК "Бадев", а вторите – на ШК "Ивис". Много клубове работят с подрастващите. Това е основната част на тяхната дейност, а критерий за постигнатото – резултатите в състезанията. Това обаче вече не е достатъчно. Трябват ни други измерители и това са представянията на световните и европейските първенства. За да бъдат нашите млади шахматни таланти конкурентоспособни на своите връстници, трябва коренно да се промени работата с тях, тук, вътре в страната. Първостепенна задача в това направление трябва да бъде назначаването към федерацията на треньор, който да се занимава само с проблемите на детско-юношеския шахмат; да се проведе кръгла маса, в която да участват максимален брой специалисти; да се изучи най-добрият опит на водещите страни като Русия, Азербайджан,Румъния, Турция и др., постигнали впечатляващи резултати през последните години; да се приеме цялостна програма за развитието на детско-юношеския шахмат, организационно и финансово обезпечена и нейното реализиране да бъде възложено на знаещи и можещи кадри. В противен случай ще правим само негативни констатации.
През последните 3 години, благодарение усилията на неуморния Борис Христов от Варна, президент на фондация "Морско конче" и председател на ШК "В. Топалов", и със съдействието и помощта на БФ Шахмат се роди една нова инициатива, която получи подкрепата и на Европейския шахматен съюз – Европейското първенство на училищните отбори. През 2024 г. беше проведено първото, а през миналата 2024 г. и второто официално първенство. На Варна е предоставено домакинството и на третото първенство през 2024 г. Първенството бавно, но се утвърждава и вече заема полагащото му се място в спортния календар на EШC. То е една чудесна форма за установяване на нови контакти, за разширяване на съществуващите, за нови международни изяви. За съжаление нашите клубове все още подценяват тази инициатива. Не е нормално в едно първенство, провеждано в България, най-малко да бъдат българските отбори.
Новият Управителен съвет на федерацията трябва да намери начин да заинтригува шахматните клубове, било то чрез допълнително стимулиране или повишаване ранга на състезанието, но българските отбори в него трябва да преобладават. За да стане това трябва да се променят финансовите условия за участие на нашите отбори. Същото важи с пълна сила и за другия турнир, организиран от фондация "Морско конче", "Надеждите на света". През 2024 г. в различните възрастови групи на това състезание участваха над 150 млади шахматисти, като повече от 120 бяха чужденци.
Развитието на детско-юношеския шахмат не бива да се разглежда откъснато от развитието на шахмата в училище. И все пак трябва да се прави разлика. Докато при шахмата в училище главната цел е учащите се да бъдат научени да играят, да мислят, да вземат правилни решения, то главното в детско-юношеския шахмат е подготовката на състезатели. Разбира се това са условни разделения.
За развитие на шахмата в училище главната ни цел беше той да намери трайно място в живота на учащите се – било като свободно избираем предмет, било като трети час по физическо възпитание или като извънкласна форма на обучение. В това направление са постигнати не малко добри резултати. За пример бих посочил работата на ШК "ЦСКА", чийто треньори са покрили един доста голям периметър от училищата в столицата; работата на Столичния център по шахмат, на ШК „Рицар” в София, работата в ОУ "Г.С.Раковски" (Вн), в ОУ "Михаил Лъкатник" (Бс), в ОУ "Н. Райкович" (Дряново), ОУ „Л. Каравелов” (Рс) и др. За съжаление другите не са много. Не успяхме да постигнем единомислие по проблема с Министерството на образованието и науката. Затова имаше и обективни причини, но ние не бяхме достатъчно активни и настоятелни. Необходимо е през следващите години да бъдат намерени лостовете за въздействие за решаването на главната задача – шахматът да стане неделима част от ежедневието на учащите се. За това вече са създадени необходимите предпоставки. През 2024 г. и 2024 г. БФ Шахмат разработи и реализира два съвместни проекта със Столична община под надслов "Да научим децата да мислят", в резултат на които в 20 столични училища са оборудвани зали с модерни шахматни пособия и шахматна литература.
От съществено значение е въпросът с кадрите, които провеждат учебно-възпитателна работа сред учащите се. Не е тайна, че в училищата работят "нелегално" не малко хора без необходимия ценз и подготовка за треньори. Днес всеки спокойно може да се нарече треньор, да си намери връзки в някое училище и да получава пари от децата и техните родители. На какво обаче ги учи, по каква програма работи, е неизвестно. Няма никакъв контрол.. Никой не проверява степента на подготовка на обучаемите.
Не може да реализираме високите си цели без добре подготвени, знаещи и можещи кадри. Националната спортна академия готви кадри, но тяхната реализация, с оглед на нерегламентираното им заплащане, не е добра. В това направление трябва да се решават много задачи и да се осигури реализацията на шахматните специалисти, завършили НСА; да се повиши тяхната педагогическо-шахматна квалификация с оглед на нарасналите съвременни изисквания; да се организират съвместно с НСА краткотрайни курсове за подготовката на шахматни инструктори, които действително да поемат работата в училищата и клубовете; да се издаде необходимата помощна литература; да се заведат на отчет всички треньори, работещи с учащите се и да им се окаже конкретна помощ. В това направление вече има добри наченки – през 2024 г. в НСА започна курс за треньори по шахмат, който трябва да завърши през 2024 г. Проблемите са много, но повечето от тях са взаимосвързани. Затова трябва да се търси комплексното им и адекватно решаване.
Радващо е, че през последните години към НСА стартираха две доктурантури. През 2024 г. председателят на федерацията г-н Ст. Сергиев защити своята докторска дисертация на тема „Шахматът в България и влиянието на руската шахматна школа”. Нашата страна е една от малкото в света, която има кадри с научни звания в областта на шахмата.

За работата с мъжете и жените и постигнатите резултати. Резултатите, които постигат първите ни състезатели в международните състезания са лицето на Българския шахмат. Затова към изявите на първите ни шахматисти беше отделено голямо внимание. Може със задоволство да отбележим, че постигнатите резултати са повече от добри. През 2024 г. Веселин Топалов спечели най-важния турнир в живота си, този в Сан Луис (Арж) и стана световен шампион! Световен шампион, но за ветерани, през същата година, стана и гросмайстор Любчо Спасов. За една година българските шахматисти бяха носители на 4 световни титли: Антоанета Стефанова – за жени, Веселин Топалов – за мъже, Любчо Спасов – за ветерани и Веселин Георгиев – за хора с увреден слух. Такова върхово постижение не е било по силите на нито една шахматна нация. В. Топалов беше избран за спортист № 1 на България и спортист № 3 на Балканите за 2024 г. Това признание спортните журналисти дадоха не само на големия успех на прекрасния български шахматист, но и на българския шахмат. Един шахматист се създава трудно и продължително време. За сметка на това той е в състояние дълги години да се състезава и да постига добри резултати. Конкуренцията в световния шахмат е неимоверно жестока. В световната ранг листа има не малко шахматисти с изравнени сили и индивидуални коефициенти. Това прави борбата между тях много оспорвана и с неясен изход. В. Топалов, Ант.Стефанова и Л. Спасов не успяха да защитят титлите си по редица причини, но те останаха на върха и продължават да радват любителите на шахмата. Веселин Топалов спечели няколко много силни турнири, които затвърдиха името му на един от най-силните в света – трите му победи на турнира M tel Masters в София, във Вайк на Зее (Хол), Витория (Исп), шампионска лига и др. бяха постигнати в един безупречен стил. През тези години Топалов се изяви и като голям българин, като голям човек. Той подари наградата си за спортист № 1 на "Българската Коледа", както и победата си на турнира Виктория, за бедстващите деца в Централна Африка. След 7-годишно отсъствие от националния отбор, първият български шахматист се завърна в него и игра на Европейското отборно първенство в Ираклио (остров Крит, Гърция). Антоанета Стефанова си остава една от най-силните шахматистки в света. През 2024 г. тя загуби титлата. Причините за това са комплексни.
За подготовката й бяха създадени всички условия, които са по силите и възможностите на федерацията. Беше сключен конкретен договор с БТК, отпуснати целеви средства от бившето Министерство на младежта и спорта. Федерацията също задели не малко от своя скромен бюджет. Беше осигурен треньор, закупен нов лаптоп и актуална шахматна литература. Ант. Стефанова не успя в Екатеринбург (Рус), но има ли шахматист, който да е защитил титлата си при нокаут системата. Голямото нервно напрежение и решителният характер на всеки ход подлагат на изключително изпитание играещите. И най-добрите не са застраховани от грешки. В следващите си изяви нашата първа шахматна дама беше отново онзи боец, който сме свикнали да наблюдаваме. На Европейското отборно първенство в Гьотеборг (Шв) през 2024 г. и на олимпиадата в Торино (Ит) през 2024 г. тя се представи на висота и допринесе изключително много за доброто представяне на отбора. В Гьотеборг женският ни национален отбор постигна върхово постижение на европейските отборни първенства, от всичките си досегашни участия. Освен на Ант. Стефанова, то беше дело още и на Маргарита Войска, Емилия Джингарова, спечелила сребърен медал на ІІІ дъска, Мария Велчева и Любка Генова, и треньора Атанас Колев. Ант. Стефанова спечели сребърен медал от европейското индивидуално първенство в Дрезден през 2024 г. и бронзов през 2024 г. Победителка е в редица силни международни турнири.
Радващо е, че през последните години първите ни български шахматисти имат достойни последователи - Иван Чепаринов израства с дни и вече е сред първите 20 в света, Кирил Георгиев е все така познатият непримирим боец. През 2024 г. и 2024 г. той изпълняваше нелеката задача да бъде играещ треньор на националния отбор. С изключение на Гьотеборг, в Торино на олимпиадата и в Ираклио, на последното европейско първенство мъжкият ни национален отбор се представи много добре.
Много добри думи за изявите си през годините заслужават и Александър Делчев, Борис Чаталбашев, Емилия Джингарова, Маргарита Войска, която в Ираклио изпълняваше и задачата на играещ треньор, Мария Велчева, Владимир Петков, Валентин Йотов, Елица Раева, Григор Григоров, Момчил Николов.... Този списък може да бъде продължен и това е повече от радващо.
През отчетния период двама наши шахматисти Тодор Тодоров и Владимир Петков бяха утвърдени за гросмайстори. Валентин Йотов покри изискванията и чака решението на ФИДЕ. Предстои да бъдат утвърдени и Милен Василев и Деян Божков. Те са изпълнили изискванията, но организационни пропуски в документите на едни от покритите им балове ги оставя, за сега, в листата на чакащите. Първите си балове покриха Григор Григоров, Момчил Николов, Калин Каракехайов, Павел димитров и Красимир Русев.
Расте броят и на международните майстори. Това звание беше присъдено на Григор Григоров, Павел Димитров, Момчил Николов, Петър Дренчев и Красимир Русев. След отличната си игра на европейското първенство в Ираклио, Елица Раева покри първия си бал. Балове за международен майстор през периода покриха и Николай Милчев (2 бала), Радослав Димитров, Мариян Бойчев и Христо Велчев.
За повишаване спортното майсторство и квалификацията на българските шахматисти, през ноември 2024 г. БФШ организира и проведе в София гросмайсторски турнири за мъже и жени. Благодарение усилията на Ж. Жеков и Х. Ванев откритите турнири в Слънчев бряг и Пловдив вече предоставят възможност на тях да се покриват балове за международни звания. В това направените усилията трябва да продължат. Трябва да се проучи възможността за удължаване времетраенето на някои от откритите турнири по ускорен шах, за да може на тях да се играе при друга контрола, позволяваща повишаването на рейтинга и покриването на нормите за международни звания.
Важна предпоставка за нормала работа с националните състезатели и постигането на стабилни техни изяви, са финансовите взаимоотношения с федерацията. Не е нормално положението, че повечето от националните ни състезатели нямат постоянни гарантирани трудови доходи, нямат социални осигуровки, казано с други думи – водят се в графата на безработните.Този проблем беше поставян няколкократно още при първите срещи с министъра на Младежта и спорта г-н В. Иванов – Лучано, а по-късно и на срещите с председателя на ДАМС, г-жа В. Лечева. Поставян е и почти на всяка пресконференция. За сега няма решение, но с признаването на шахмата за олимпийски спорт, се надяваме, че ще бъде решен. През отчетния период Ръководството на федерацията се стремеше и поддържаше коректни финансови взаимоотношения с членовете на националните отбори. На всички състезатели от националните отбори, за участието им в олимпиадата и европейските първенства, са изплатени договорените хонорари. Допълнително са стимулирани за постигнати високи резултати. Своевременно бяха осигурени и необходимите средства за подготовка и участието в индивидуалните световни и европейски първенства на тези от тях, които имаха право на това.
Независимо от създадената добра организация и постигнатите резултати трябва да отчетем като грешка неподновяването на договора на Ат. Колев, като треньор на женския национален отбор. Това е основната причина за отстъплението в Ираклио. Въпросът с треньора на женския национален отбор трябва да бъде решен в кратки срокове. До олимпиадата в Дрезден няма много време.
Както е известно европейските индивидуални първенства за мъже и жени през 2024 г. ще бъдат в Пловдив. Улисани в грижите по тяхната организация и провеждане, има опасност да бъде подценена подготовката на българските шахматисти. Тези първенства ще бъдат чудесна предпоставка за повишаване на майсторството и покриване на балове за международни звания. И трябва да се използват по най-добрия начин от младите ни играчи.
Благодарение усилията на зам.-председателят на УС на БФШ, Силвио Данаилов, три години по ред София е домакин на един от най-силните турнири в света M tel Masters. Радващото е, че и трите завършиха с победа на В. Топалов. M tel Masters ще продължи и през следващите години. Този форум на световния шахматен елит трябва да се използва активно и за организирането и провеждането на други паралелни шахматни прояви - за подрастващите, за любителите, за майсторите. Така както е във Вайн на Зее, Линарес, Дортмунд, Морелия и другите големи шахматни центрове в света.
Години наред шахматното ни движение се раздира от междуличностни противоречия. Ръководството на федерацията и щатните служители, независимо кои са, са били обект на критики и нападки. На тях им се приписват всички грехове. По дейността на УС на БФ Шахмат се изказват всякакви капацитети, критикуват, без да са си направили труда да се запознаят с Устава на федерацията, нормативните документи, без да са вникнали в проблемите и да оценят усилията, които се полагат за тяхното решаване. Обикновено, най-големите критикари са хора, които не членуват в никой шахматен клуб. Тяхна злонамереност не е в състояние да смути нашата дейност, колкото й да се опитват да пречат. Защото федерацията е силна и действа в пълно единомислие с шахматните клубове. Искам отново да повторя, че федерацията и клубовете са едно цяло и те не могат и не бива да бъдат противопоставяни. В техните взаимоотношения трябва да цари ведра обстановка. Цялостната дейност на УС на БФ Шахмат беше насочена към приобщаване на шахматните клубове към управлението на шахмата в страната, към сплотяване на кадрите. Управителният съвет е избран от представителите на клубовете и изпълнява програмата, която е приета от общото събрание.
За сплотяване на кадрите бяха проведени две големи мероприятия – едното в гранд - хотел „Шератон” във връзка с честването на световната титла на В. Топалов и другото – в НДК по повод 75 годишнината от създаването на БФ Шахмат. На последното мероприятие участваха повече от 300 шахматни деятели и състезатели от няколко поколения. Няма друго такова мероприятие в шахматната ни история! На тази вълнуваща среща на поколенията, бяха наградени десетки шахматисти, ръководители и деятели. Сплотяването на шахматното семейство е най-точният израз на нашия девиз Gens una sumus. И на фона на цялата тази дейност много неприятно впечатление остави предложението на един от членовете на УС на БФШ: всички членове на УС и ШК да подписват декларация за чисто минало. Кому и за какво е нужно това? Ние никога не сме се ръководили от политическите пристрастия, на който и да било. Никога кадрите в спорта не са била оценявани от политическите им действия. Спортът не може да обслужва политически цели. Ако трябва да се правят някакви аналогии с приетия от Народното събрание закон за досиетата, това е нелепо. Трябва да бъде ясно на всички, че в този закон няма лустрационни текстове. Смятам, че в шахматното ни движение има място за всички, които искат да работят честно и всеотдайно, за неговия просперитет.

Съществено място в дейността на федерацията заемаше възстановяването на международните контакти и разширяване на влиянието във ФИДЕ и ЕШС. Не е тайна, че преди 3 години Българската федерация беше в изолация. Бяха прекъснати всякакви връзки със съседните страни. Националните ни отбори от години нямаха приятелски срещи. Обменът на съдии ставаше на лична основа и се отнасяше само до 2-3. Контактите с ФИДЕ и ЕШС се поддържаха преди всички служебно.
Първата задача на новото ръководство беше да се възстановят дружеските връзки с шахматните федерации от Балканските страни. За целта бяха установени контакти с президентите на Шахматния съюз на Сърбия – г-н Владимир Шакотич и на Турската шахматна федерация – г-н Али Нихат. През 2024 г. делегации на БФ Шахмат посетиха Белград и Истанбул, където бяха проведени разговори от взаимен интерес. През 2024 г. Вл. Шакотич и Али Нихат посетиха нашата страна. Али Нихат участва в работата на заседание на УС на БФ Шахмат в началото на месец май, когато беше подписан официален договор за сътрудничество между Българската и Турската федерации. Взаимоотношенията ни с Турската федерация се развиват отлично. През 2024 г. беше проведена приятелска среща между отборите на двете страни за мъже и жени в Свиленград През тази година предстои реваншът в Турция. Желанието и на двете страни е тези срещи да станат традиционни. Български съдии участваха в ръководството на редица състезания в Турция, много млади турски шахматисти през последната година играха в турнира „Надеждите на света” във Варна. Постигната е договореност, турската федерация да ни окаже конкретна помощ при подготовката и организацията на предстоящите Европейски индивидуални първенства в Пловдив. Проведена беше работна среща и с председателя на Македонската шахматна федерация Мариян Гьорчев при посещението му през 2024 г. в София в състава на делегация на Македонския парламент. През 2024 г. бяха установени контакти и с ръководителите на
Румънската и Гръцката федерации. На проведените срещи и разговори с президентите на Балканските страни, беше лансирана идеята за създаване на Балканска шахматна федерация, за възстановяване на Балканиадите и разширяване на шахматното сътрудничество между балканските страни. На 20 август 2024 г. в Атина беше създадена тази федерация, а председателят на БФ Шахмат, г-н Ст. Сергиев, беше избран за неин вицепрезидент. В резултат на тясното сътрудничество с Румънската федерация през декември 2024 г. в Снагов (Рум) се постави началото на тройна среща между детско-юношеските отбори (до 14 г.) на България, Румъния и Унгария. Втората среща се проведе във Видин през 2024 г. Бяха възстановени и срещите между женските отбори на България и Румъния, като на този етап в съставите преобладават млади шахматистки. Първата среща се игра в Румъния по шевенингенската система и завърши наравно – 8:8. Втората е през настоящата година в България. През 2024 г. сформирахме национални отбори за юноши и девойки до 18 г., които участваха в Европейските отборни първенства в Суботица (Сърбия).
Проведени бяха и много срещи и разговори с представители на други страни по време на форумите на ФИДЕ и ЕШС. Делегация на Европейския шахматен съюз гостува в страната през 2024 г., а след предоставеното ни домакинство на Европейските индивидуални първенства през 2024 г., гостуваха секретаря на ЕШС г-н Хорст Мецинг и членът на борда г-н Вл. Шакотич. През август председателят на БФ Шахмат и изпълнителният директор на федерацията г-н Николай Велчев бяха поканени и взеха участие в работата на заседанието на Борда на ЕШС в Нови Сад. Там беше подписан и договорът за предстоящите европейски първенства.
Много добри са взаимоотношенията ни с ФИДЕ. Най-красноречива оценка за това дава участието на делегацията на федерацията на заседанието на борда в Талин, където по убедителен начин беше защитена българската позиция и правото на В. Топалов да бъде включен в схемата на световното първенство за следващия двегодишен цикъл. За първи път в своята съвременна история, ФИДЕ промени свое решение под натиск на национална федерация. Израз на авторитета на БФ Шахмат е и предоставеното право да бъде домакин на предстоящия полуфинален мач за световно първенство между В. Топалов и Г. Камски през 2024 г.
Всичко това говори за една ясна и последователна международна политика, която беше осъществявана през тези години. Постигнатите резултати не означават, че това е предела на възможностите ни. Трябва да продължи работата за разширяване на контактите, за по-активно участие на български деятели в комисиите на ФИДЕ и ЕШС

За подобряване на материалната база и условията за развитие на шахмата. Независимо, че за масовото практикуване на шахмата не се изискват кой знае какви скъпи съоръжения, провеждането на нормален учебно-тренировъчен процес и състезателна дейност изискват добри, подобаващи услови. През отчетния период беше направено не малко за осигуряване на подходящи условия за учебно-тренировъчни занимания и състезателна дейност. Новото ръководство на БФ Шахмат пусна в експлоатация още през февруари 2024 г. шах-дом „Г. Гешев”. Беше направено не малко за привеждането на помещенията в нормален за работа, вид. Вече две години в залите на дома работят треньорите на шахматните клубове „Бадев” и „Рицар”.
Много усилия бяха заделени за изграждането на нов, модерен шахматен дом, на мястото на сега съществуващата къща на Георги Гешев. За целта беше сключен договор и уточнени всички подробности относно финансирането и изграждането на дома, с бизнесмена Атанас Йорданов. Вече е готов архитектурният план. Започването на строителството се забави повече от необходимото време поради преодоляване на многото бюрократични спънки и на съгласието на съседите. От тях, от съседите, сега зависи дали нашият дом ще бъде от 400 кв. м., или от 800 кв. м. С тях са проведени повече от 10 разговора, които вече са в процес на финализиране. Забавянето във времето може да бъде оправдано с построяването на два пъти по-голяма и по-модерна сграда.
За подобряване условията за шахматна дейност, много усилия бяха хвърлени за изясняване собствеността на бившето кино „Урвич” и предоставянето му за нуждите на детско-юношеския шахмат. За сега въпросът стои открит. През 2024 г. сключихме 5 годишен договор с ръководството на читалище „Средец” в София, в резултат на който ни беше предоставено помещение, в което вече втора година води занимание гросмайсторската школа на Петър Великов и Маргарита Войска. В помещението на федерацията в кв. „Бъкстон” провежда своята дейност ШК „Ивис”. ЦСКА работи в залите на хотел „ЦСКА” на 4-ти километър, предоставени му безвъзмездно от Министерството на отбраната, в изпълнение на подписания Меморандум. В резултат на срещите с кметовете на общини и областните управители, нови помещения получиха шахматните клубове в Шумен, Враца, Свиленград, Видин и др.
Значително са обновени и модернизирани шахматните пособия – днес почти няма шахматно състезание, което да не се играе с електронни часовници. От 2024 г. почти всички държавни индивидуални първенства за мъже и жени се предават он-лайн. Директни предавания бяха осъществени и от срещата България – Турция и турнира Мемориал „Георгиев – Кесаровски”. Още през 2024 г. бяха предприети конкретни действия за организиране на собствено, българско производство на шахове и електронни часовници. Произведените във В. Търново часовници „Кварта” не отстъпват по нищо и на най-реномираните западни часовници. Шаховете произвеждани от Стою Стоев от Троян вече са търсени и в чужбина. Освен федерацията, не малко шахматни клубове вече имат своя богата, собствена база – ШК „Бургас”, ШК „В. Топалов”, ШК „Темп (Сл), ШК „Г. Даскалов” (Вн), ШК „Шумен 2024”, ШК „Енергия 21” (Дч) и др. Вече може да провеждаме едновременно състезания във всички краища на страната. До последната година за всяко по-голямо първенство транспортираме база от София.
Значително внимание беше отделено на съхраняване на шахматното ни наследство. Шахматът е единствения спорт, който не само се изучава, но и в който всяко състезание се документира. Това поставя на дневен ред и въпроса за съхраняване на играните партии. За тази цел от поредицата „Български шахматен архивъ”, бяха издадени 2 тома – том 4 посветен на републиканските индивидуални първенства (1962 – 1966) и том 1 – Избрани партии от отборни първенства (1950-1981). Във връзка с честването на 75 годишнината на Българската федерация по шахмат беше издаден албум „Шахматът в България в снимки”. Тези издания станаха възможни благодарение финансовата помощ на бургаските бизнесмени Стоян Атанасов, Янко Кесаровски и Георги Равнинов; на Младен Гочев, д-р Николай Недков и др. Искам да изкажа специалната си благодарност за оказаната ни помощ. Издаването на тези уникални издания не беше възможност без събирането и обработването на десетки и стотици шахматни партии и снимки. Благодаря на Коста Ангелов от Варна, на Петко Атанасов и Димитър Синабов от Русе, на Борислав Атанасов от Габрово, на Аврам Друмев от Пловдив, на Георги Тихолов от Кюстендил и на всички онези, които разровиха албумите си и направиха достояние на широката общественост нашето богато историческо минало. Събирането, обработването и съхраняването на историческото ни наследство трябва да продължи, при това с много по-бързи темпове. Надявам се, че новият управителен съвет ще се отнесе положително към това високо патриотично дело. Първостепенна задача на всеки шахматен клуб, трябва да бъде съхраняването на таблиците от турнирите и играните в тях партии. Това оправдава нашето съществуване, това показва каква и на какво ниво е дейноста ни.
Съществено място за съхраняване на историческото ни наследство и информиране шахматните клубове в ежедневната им дейност имат и сп. „Шахматна мисъл” и сп. „Шах в училище”. Списание „Шах в училище”, което от 2024 г. беше преустановило съществуването си, отново се появи на бял свят. От 2024 г. с неговото списване, издаване и финансиране се занимава гросмайстор Мария Велчева. Списанието придоби нов вид, увеличи тиража си и вече се ползва с много добър прием.
Не е такава съдбата на сп. „Шахматна мисъл”. Недостигът на финансови средства, даде отражение върху редовното му издаване и списване. От средата на 2024 г. списанието, се издава на електронен вариант, при това доста нередовно. Това беше временно, необходимо, решение. Новият Управителен съвет трябва да потърси начини за стабилизиране на списанието. Би било чудесно, ако то продължи съществуването си, а защо не и в двата варианта.

Успехът на дейността ни през отчетния период зависеше от стабилизиране на финансовото състояние на федерацията. Може с чувството на удовлетвореност да заявим, че в настоящият момент БФ Шахмат няма никакви финансови дългове!
За три години по сметката на федерацията са постъпили над 1 милион и 20 хиляди лева
Движението на финансовите средства е както следва:



Приходи:
по договори с ММС (ДАМС):
- за 2024 год. 125 600 лв.
- за 2024 год. 130 780 лв.
- за 2024 год. 134 392 лв.
-
По допълнителни споразумения 161 504 лв
- от ММС и ДАМС за 2024 г. 79 360 лв.
- от ДАМС целево за ЕП на училищни отбори за 2024 г. 7 823 лв
- от ДАМС 2024 г. аванс по подготовката за Евро’ 2024 74 321 лв.

от Министерство на финансите за мача в Елиста: 100 000 лв.
от чл. внос, картотеки и др. собствени приходи: 98 000 лв.
от спонсори 250 000 лв.
Други: 38 440 лв.
Всичко приходи: 1 038 716 лв

Разходи:
Реализиране на вътрешен спортен календар: 161 000 лв.
в т.ч.
- за индивидуалните първенства за мъже и жени 62 480 лв
- за отборните и инд. първенства за юноши и девойки 11 360 лв
- за държавното студентско първенство 3 400 лв
- съдийски хонорари, вкл. командировъчни 55 710 лв
- възнаграждения за лекари 4 400 лв
- наем зали 2 500 лв
- открито първенство на София, хора с увреждания,
Мемориал Бахаров и др. 21 150 лв

Реализиране на международен сп. календар, вкл. Елист 359 286 лв.
в т.ч.
- за участието в Олимпиадата в Торино (Ит) 29 841 лв
- за участие в ЕП в Гьотеборг (Шв) и Ираклио(Гърция 61 200 лв
- за мача на В. Топалов в Елиста 100 000 лв
- за уч. в СП и ЕП инд. и Световни купи за мъже и жени 78 180 лв
- за участие в СП и ЕП за юноши и девойки 42 930 лв
- гм турнири в София през 2024 г.; межд срещи и др. 23 735 лв
- уч. в конгресите на ФИДЕ, ЕШС и по шах композиция 3 900 лв
- уч. нац. състезатели в международни турнири 19 500 лв

Подпомагане на шахматните клубове 33 510 лв.
- за участие в „А” група за мъже и жени 31 010 лв
- за подпомагане откритите първенства и др. турнири 2 500 лв

Договори с националните състезатели, награди, подготовка 89 000 лв.
Материално-техническо осигуряване: 36 000 лв.

Административни разходи, вкл.заплати,осигуровки и др. 100 280 лв.
- поддържане на шах.дом „Г. Гешев”, ремонти и др. 8 200 лв
- заплати и осигуровки 76 300 лв
- други административни разходи 15 780 лв

Погасени дългове на старото ръководство: 109 000 лв.
Разходи по честване на 75 г. БФШ и издателска 31 000 лв.
За Ант. Стефанова от целеви договори с БТК и ДАМС 60 360 лв.
Погасени задължения към ФИДЕ и ЕШС и нови такси 36 900 лв
Други: режийни, консумативи, аксесоари, бланки, филат.прод. 19 880 лв.
Остатък към 31.12.2007 г. 2 500 лв
Всичко разходи: 1 038 716 лв

За трите години шахматните клубове получиха субсидии от ММС и ДАМС в размер на 226 328 лева. Успяхме да отстоим интересите на шахматните клубове срещу намеренията на ДАМС да прекратят субсидията за тях за 2024 г. под предлог, че шахматът не е олимпийски спорт.
През периода бяха подпомагани деятели и ветерани на българския шахмат, болни и изпаднали в затруднения.

Уважаеми дами и господа,
Това е накратко нашата дейност през тези три години. Постарахме се, да изложим най-важното от направеното, да откроим слабостите и съществуващите проблеми. В заключение може да бъде направен извода, че през отчетния период Българската федерация по шахмат, шахматните клубове и шахматистите постигнаха добри резултати. Най-важните от тях са: създаването на стабилна организационно-финансова основа за ускорено движение напред.
Благодаря на всички държавни институции и обществени органи и организация, които ни оказаха безрезервна подкрепа през тези години, които продължават да се отнасят с разбиране към проблемите на шахмата в страната
Благодаря на всички деятели, които работиха и продължават да работят за развитието на шахмата в страната, без да търсят за това материални облаги, жертвайки за това свободното си време и средства.
Благодаря на българските шахматисти и шахматистки, които доказаха и продължават да доказват, че малка България е голяма шахматна сила.
Благодаря на всички, които обичат и милеят за българския шахмат!


София, 16 януари 2024 г.
Председател: д-р Стефан Сергиев



Новини

Годишни финансови отчети!
02.04.2008
БФ Шахмат уведомява всички шахматни клубове в обществена полза, неподали до този момент своите годишни финансови отчети за дейност със средства от ДАМС и БФШ за 2024 година, че следва да направят това незабавно в срок до 11.04.2008 г.!





На вниманието на шахматните клубове!
01.04.2008
БФ Шахмат уведомява всички шахматни клубове в обществена полза, че в срок до 15 май 2024 година следва да представят абсолютно задължително своите удостоверения за регистрация в Министерство на правосъдието - Република България. Шахматните клубове в обществена полза, ненаправили до този момент регистрацията следва да подадат необходимите документи в Министерство на правосъдието незабавно!





Условия за участие на българските шахматисти и шахматистки в Евро 2024 - Пловдив
10.02.2008
Приключи крайният срок за записване по установеният ред. След 15-ти март 2024 г., съгласно регламента ще се налага глоба от 100 EUR - абсолютно на всеки без изключение.
Натиснете бутона подробности, за да се запознаете с всички условия за участие.
Подробности




ДИП за мъже и жени
12.03.2008
От 14-ти до 24-ти март 2024 г. в Новотел Пловдив се проведоха ДИП за мъже и жени. Шампион при мъжете стана гм Васил Спасов. Сребърният медал стана притежание на мм Милен Василев, а бронзовият на Красимир Русев. При жените шампионската титла убедитилно бе спечелена от Елица Раева с много високия резултат 9 т. от 11 възможни. Сребърният медал бе завоюван от гм Мария Велчева, а бронзовият от Ива Виденова.
Норми за международен гросмайстор покриха мм Милен Василев и мм Красимир Русев. Норми за международен майстор (жени) изпълниха Елица Раева, Ива Виденова и Адриана Николова.
Подробна информация на официалния сайт




Личностите в Българския шахмат
09.03.2008
Готов е вторият подобрен вариант на книгата Личностите в Българския шахмат.
Взети са предвид направените препоръки и допълнения. Натиснете бутона подробности за да отидете на книгата.
Подробности




Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Списанието престава да излиза в печатен вариант. Започвайки от бр.8 на 2024 г. то ще може да се разглежда в електронен вид на сайта (в PDF документ). За да отворите желания брой, ще ви е необходима програмата Acrobat Reader.


Брой 1 и 2

Брой 3 и 4

Брой 5 и 6


Шах в училище

Брой 5

Брой 6

Брой 1





Връзка с нас
© 2024-2008 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix